Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rusi dolaze: Najveći moto-skup povodom Cerske bitke

Rusi dolaze: Najveći moto-skup povodom Cerske bitke
26.05.2013. god.


„Noćni vukovi“, najmasovniji moto-klub na svetu, koji su domaćoj javnosti postali poznati prilikom posete Vladimira Putina u Beogradu, održaće moto-skup prvi put van ruskih zemalja i to u Srbiji, koja će ih ugostiti sledeće godine pod nazivom „Stogodišnjica Cerske bitke 2014.“.

Održavanje ovog skupa u Srbiji je želja ruskih “Vukova”, koji su za ovu ideju dobili i podršku od države Rusije, s obzirom na to da je Cerska bitka veoma značajna i za našu prijateljsku zemlju. Za ovakav spektakl potrebno je 6 meseci priprema, a očekuje se i obaranje svetskog rekorda u broju učesnika.

Patrijarh srbski Irinej dao je “Vukovima” blagoslov prilikom njihove posete Patrijaršiji, a podršku su dobili i od predsednika Tomsilava Nikolića.

Svake godine „Vukovi“ organizuju (inter)nacionalne moto-susrete. Pretprošlog leta okupili su se u Sevastopolju, a kolonu je predvodio, doduše samo u finalu, počasni član „Noćnih vukova“ Vladimir Vladimirovič Putin.

Pravoslavlje, slovenstvo i srpstvo, te reči čine bit „Noćnih vukova“.
Ono što ih razlikuje od mnogih, naizgled sličnih ljubitelja vožnje na moćnim mašinama, su duhovne vrednosti i moralni principi koji ih spajaju. Njihov glavni cilj je promovisanje jedinstva Rusije i bratstva veštački podeljenih slovenskih naroda. Posebno su ponosni na to što poštuju i čuvaju sve što je vezano za nacionalnu svest, pravoslavlje i patritizam.

Ovaj slavni ruski moto-klub  nastao je u Moskvi 31. maja 1988. godine, a danas imaju svoje podružnice, pored Rusije, i u Ukrajini, Belorusiji, Srbiji, Makedoniji, Rumuniji, Letoniji, Bugarskoj, Republici Srbskoj i uskoro u Crnoj Gori, odnosno pre svega u slovenskim, a naročito pravoslavnim zemljama.

Nastali su kao projekat nekolicine ljudi na čelu sa sadašnjim predsednikom Aleksandrom Zaldastanovim Hirurgom koji je ceo svoj život posvetio „Noćnim vukovima“.

Kada je Srbija u pitanju, sve je počelo odlaskom nekoliko motociklista iz Niša i Makedonije u Moskvu. Po povratku, rodila se ideja za otvaranjem odeljenja „Noćnih vukova“ u Srbiji. Iz Srbije je to bio Goran Jovanović Fonza iz Niša sa nekoliko prijatelja.

Među članovima „Noćnih vukova“ iz Rusije i Srbije postoji posebna veza. Njihov stav je da su Srbi i Rusi jedan narod sa dva različita imena.

Svako ko ima motor, nije član nekog kluba i prihvata njihove principe, može da postane njihov član. Jednostavno, Vukovi se pronalaze, oni ne idu okolo i traže članove, „čopor“ se prirodno formira.

U „Vukovima“ nema ličnog elementa, bitna je pripadnost koja se rađa spontano, iz srca, među ljudima, bazirana na tradiciji pravoslavlja u svim dimenzijama života.

Smeta im kad ih nazivaju bajkerima, jer bajkeri sa sobom nose kulturu Zapada koja je njima često neprimerena i ideološki diskutabilna. Njihovi članovi su porodični ljudi, koji vole da voze motocikle, a pri tome ne žele da prihvate sve ono što Zapad gura u svet „bajkera“.

„Jedino što nas sa „bajkerima“ spaja je to što volimo da vozimo motocikle“, dodaju „Noćni vukovi“.

U „Vukovima“ postoji jasna hijerarhija, sa utvrđenom disciplinom i poštovanjem starijeg.

„Uvek poštujemo onog koji je stariji po statusu, kao što je i u vojsci. Kod nas je opšte dobro uvek ispred lične koristi. Ko god da uđe u klub radi ličnih interesa,  njemu tu nije mesto“.

„Noćni vukovi“ pojavili su se u dugometražnom dokumentarno-igranom filmu „Drugo ime za slobodu“ čija je premijera zakazana za 6. jun u Sava centru. U filmu je 86 minuta smeha, suza i čistog adrenalina sa  momcima  potpuno drugačijim od uobičajenih stereotipa o bajkerima. Ovaj film je svetska ekskluziva, jer su u njemu „Noćni vukovi” prvi put na filmu, iznutra, onakvi kakvi zaista  jesu!   • Izvor
  • srbin.info/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U okviru svoje prve radne posjete opštini Berane, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, obišao je manastir Đurđevi Stupovi i tom prilikom susreo se sa Njegovim preosveštenstvom, Episkopom budimljansko-nikšićkim,...


Teheran je poslao notu Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj je upozorio na posledice ugnjetavanja iranskih diplomata, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana, Saida Hatibzadea.

Borbena dežurstva znatno će povećati zonu kontrole vazdušnog prostora iznad Severnog morskog puta


Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira

U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...


Ostale novosti iz rubrike »