Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević

DODELJENA RUSKO-ITALIJANSKA KNJIŽEVNA NAGRADA „BELA“

DODELJENA RUSKO-ITALIJANSKA KNJIŽEVNA NAGRADA „BELA“
27.05.2013. god.
U Veroni su saopštena imena ovogodišnjih dobitnika rusko-italijanske književne nagarde „Bela“ ustanovljene u čast pozante rsuke poetese Bele Ahaduljine ( 1937-2010) koja je u svojim korenima nosila italijansko poreklo.
U nominaciji „ Književno-kritičarski esej  o savremenoj poeziji „ nagradu je dobio kljiževni istoričar  Aleksej Žolkovski za ogled „Poetika za čajnim stolom: „Šećerlema „Aleksandra Kušnera“.

U nominaciji „ Ruska poezija „ nagrađen je  pesnik Aleksander Vorgeles  za knjigu „Nije , naravno ,raj; to je ipak grad, ne bašta „, dok je u nominaciji „Italijanska poezija „ nagrada pripala poeti Karlu Karabu .

Književna nagrada „Bela „ je ustanvljena 2012.g.i dodeljuje se „za podršku novoj poeziji napisanoj na ruskom i italijanskom jeziku „.

Laureatu u svakoj kategoriji pripada novčani iznos od po 3.000 evra kao  i bronzana  statuete sa  likom Bele Ahmaduljine , rad  uglednog ruskog   vajara Borisa  Meserera, inače pesnikinjinog muža,  na čiju inicijativu je osnovana nagrada.

Ustanovljenje nagrade podržali su „Društvo prijateljstva Taruse „(grada na visokoj levoj obali Oke gde se uliva reka  Tarusa), italijanska asocijacija „Upoznajmo Evroaziju „, časopis „Inostrana liretaura„, Književni institut i Ministarstvo kulture Kalužske oblasti. 
 
Bela Ahamduljina  je rođena 10.aprila 1937.u Moskvi , pisala je  stihove još u detinjstvu, a bavila se književnom kritikom i novinarstvom. Učestvovala je u pokretanju disidentskih, samizdateljskih  časopisa „Sintaksis“ i „Metropol“i objavljivala u njima,a ustajala je  u zaštitu uglednih protivnika sovjetskog režima- Andreja Saharova,Lava Kapeljejeva,Gerogija Vladimova, Vladimira Vojnoviča i mnogih drugih. Još u studentskim danima ,  već kao  u narordu omiljena poetesa ,odbila je da se pridruži hajci  koje su sovjetske vlasti vodile  protiv Borisa Pasternaka povodom njegovog romana „Doktor Živago „koji mu je doneo književnu slavu u inostranstvu i Nobelovu nagardu za književnost, koje se pod strahovitim pritiskom režima morao odreći.

Pored  dvadesetak zbirki poezije, iz pera Bele Ahmaduljune  izašlo je više eseja o poznatim ruskim književnim stvaraocima , pre svega o pesnikinjama Ani Ahmatovoj i Marini Cvetajevoj, zatim o Vladimiru Visockom,Vladmiru Nabokovu,Venedigtu Jerofejovu...
 
Godine 1977. izabrana je za člana Američke akademije umetnosti i književnosti.
Za svoj književni rad i društveni anagažman dobila je više  visokih priznanja među kojima Državnu nagradu SSSR-a (1989.), Puškinovu nagradu (1994.), nagradu „Trjumf „ (1994.) kao i Predsedničku nagradu (1998.)
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U okviru svoje prve radne posjete opštini Berane, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, obišao je manastir Đurđevi Stupovi i tom prilikom susreo se sa Njegovim preosveštenstvom, Episkopom budimljansko-nikšićkim,...


Teheran je poslao notu Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj je upozorio na posledice ugnjetavanja iranskih diplomata, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana, Saida Hatibzadea.

Borbena dežurstva znatno će povećati zonu kontrole vazdušnog prostora iznad Severnog morskog puta


Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira

U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...


Ostale novosti iz rubrike »