booking.com
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević

Ulickoj dodeljena austrijska državna nagrada za književnost

Ulickoj dodeljena austrijska državna nagrada za književnost
01.08.2014. god.

Poznata književnica Ljudmila Ulicka postala je prvi   ruski  autor  dobitnik  Austrijske državne nagrade za  evropsku književnost ( Osterreichiher Staatspreis fur  Europaische Literatur, Europaischer Literaturpeis) čiji je novčani iznos 25.000 evra.

Svečanost povodom dodeljivanja nagrade održana je  u subotu veče (26. jula ) u Mocartovom domu u Salcburgu, javljeno je na sajtu nagrade.

Ljudmila Ulicka je popularna  savremena ruska spisateljica  čija su dela prevedena na više od 30 jezika.Biolog po struci, počela je da objavljuje  svoje  priče u časopsima krajem 80.-ih godina prošlog veka , a postala je poznata nakon što su po njenim scenarijima  snimljeni filmovi „Sestrice Liberti „ i „Žena za sve „, a u kultnom književnom čaospiu „Novi svet „ štampana povest „Sonječka „ koja joj je donela svetsku slavu.Godine  1994. „Sonječka „ je u Francuskoj proglašena za najbolju knjigu godine i dobila prestižnu književnu nagradu Mediči,a četiri godine kasnije Ulicka za ovo delo dobija uglednu italijansku književnu  nagradu „Đuzepi Ačerbi „.

Većina knjiga Ljudmile Ulicki prevedena je i na srbski jezik i veoma su čitane .

Ulicka  se aktivno bavi i društevnim radom. Predsednica je žirija  konkursa  istorijskih istraživanja učenika starijih razreda ruskih škola „Čovek u istoriji Rusije –HH vek „ koje sprovodi nevladina organizacija „Memorijal“.

Podsećamo da je  Austrijska  državana nagrada za književnost prvi put  dodeljena  1964.g. kao nagrada  koja je nosila naziv Nikolausa  Lenaua.  Pored ostalih  dobili su je  Agata Kristof,Džulijan Barns, Milan Kundera,Vaclav Havel, Umebrto Eko i drugi.

Branko Rakočević

 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nastup Jelene Tomašević na svečanoj ceremoniji zatvaranja petih Međunarodnih vojnih igara u parku „Patriot“ u Moskvi


SAD su upozorile Grčku i druge države sredozemnog basena na posledice, u slučaju da pruže pomoć iranskom tankeru „Grejs 1“, koji je, nakon odobrenja, napustio vode Gibraltara i krenuo...

Američki Admiral Kreg Foler, komandant Južne komande američkih oružanih snaga, izjavio je da je Ratna mornarica SAD spremna da izvede potrebne operacije protiv Venecuele.


Moskva upozorava SAD da ne uvode blokadu Venecueli, a o pitanju povećanja nelegalnog pritiska sankcijama će se raspravljati i tokom razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i potpredsednice Venecuele...

Publikacija "Lonlej planet" objavila je rejting najpopularnijih gradova na svetu.  Prema istraživanj


Predsednik SAD-a očigledno nije odustao od kupovine Grenlanda, obećavši stanovnicima ostrva da neće završiti sa ogromnim blistavim Trampovim neboderom u svom dvorištu, te je objavio fotografiju upravo toga. Tramp je...


Ostale novosti iz rubrike »