Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SZO: Dojenjem može da se spase 1,3 miliona dečjih života

SZO: Dojenjem može da se spase 1,3 miliona dečjih života
31.07.2009. god.
Obučavanjem mladih majki kako da doje novorođenčad godišnje bi mogli da se spasu životi 1,3 miliona dece, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), uoči Svetske nedelje dojenja (1 - 7. avgust).


Mnoge žene, međutim, ne dobijaju nikakvu praktičnu pomoć na tom planu pa odustaju, bilo zato što ne znaju kako da postignu da dete sisa kako valja, ili što ih dojenje boli ili što im je neugodno, prenosi Rojters. Manje od 40 odsto majki širom sveta tokom prvih šest meseci hrane dete isključivo dojenjem, kao što preporučuje SZO.

Na brifingu za novinare u Ženevi, ekspert SZO Konstansa Valjenas je naglasila da problem izostanka ili nedovoljnog dojenja postoji i u bogatim i u siromašnim zemljama i založila se da novopečene majke informaciju i pomoć oko dojenja dobiju u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, kao i u lokalnoj zajednici.
SZO preporučuje da bebe počnu da sisaju već tokom prvog sata po rođenju i da u prvih šest meseci majčino mleko bude njihova jedina hrana, dok vodu, druge napitke i hranu treba izbegavati.
Dojenjem se deci obezbeđuju vitalni nutritivni sastojci i jača imuni sistem, tako da može da se izbori sa bolestima kao što su dijareja i zapaljenje pluća. Veštačko mleko za bebe ne obezbeđuje takav razvoj imuniteta, a lokalna pijaća voda može da bude kontaminirana ili na drugi način nebezbedna u mnogim delovima sveta.
"Kada bi 90 odsto novih majki dojile decu tokom prvih šest meseci života, to bi spaslo 13 odsto od 10 miliona dece mlađe od pet godina, koliko svake godine umre u svetu", ističe Valjenasova.

Uoči Svetske nedelje dojenja, i direktorka SZO Margaret Čan se založila za "aktivnu zaštitu i podršku dojenju". Ona je istakla da majkama u zonama katastrofe treba dati podršku da nastave ili da ponovo počnu da doje odojčad ukoliko su to prestale da čine.
Nekontrolisane donacije supstituta majčinog mleka treba izbegavati jer se u takvim uslovima, ukidanjem dojenja, život već ugrožene dece izlaže dodatnom riziku, naglasila je direktorka SZO.

  • Izvor
  • Blic
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...


Ostale novosti iz rubrike »