BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Гостимир Поповић

ИНКОМПАТИБИЛНОСТ

ИНКОМПАТИБИЛНОСТ
22.06.2010. год.
У политици инкомпатибилност се испољава у више појавних облика. У политичким системима видљива је између појединих делова система када се по сваку цену настоји наметнути политчка воља и то по сваку цену и без бирања средстава
Пише: Гостимир Т. Поповић, војно политички аналитичар
prota49@yahoo.com

Сваки систем настоји да његови саставни делови имају што већи степен заједничког и да се смањи утуцај делова који нису међусобно повезани на било који начин. Систем БиХ врло често се повезује са нелогичним елементима а један од појмова који се не помиње али је врло присутан је појам инкомпатибилност и добро је да се појасни.
 
Овај термин потиче још из времена старог Рима и означава неспојивост, несагласност и немогућност усаглашавања. У савременим политичким условима представља неспојивост појединих поступака са јасно испољеном намером. Битно је да се нагласи да се ова категорија примењује и у случајевима када су примењена непримерена средства која су у несагласаности са етичком и другом природом постављеног циља у одређеном друштвеном миљеу.
 
У политици инкомпатибилност се испољава у више појавних облика. У политичким системима видљива је између појединих делова система када се по сваку цену настоји наметнути политчка воља и то по сваку цену и без бирања средстава. Када су у питању лица која се баве политичким радом на свим нивоима није редак случај да се долази до неспојивих активности.
 
У политичком систему БиХ инкомпатибилност се примећује на свим нивоима а посебно је изражена у нападном организовању мноштва заједничких институција које су, у правилу, непотребне јер је Устав јасно дефинисао десет заједничких функција што је сасвим довољно за ефикасну и функционалну организацију система.
 
Инкомпатибилност се може испољити и директном или индиректном облику кроз утицаје на легитимне и легалне органе и делове система. Посебно је опасно када се до инкомпатибилности дође вршењем било које врсте притиска различитог интензитет и нивоа.
 
Кад се у све то умеша, тачније речено упетља, онај високи са свим својим заменицима и помоћницима добијемо апсурдну ситуацију да је управо оно што они раде пример за објашњење и појма и садржаја инкомпатибилнсти и инкомпабилитета.
 

  

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


САД и неке друге западне државе које се сматрају „моделима либералне демократије“ брзо се претварају у тоталитарне режиме који подсећају на Совјетски Савез, рекао је шеф Спољно-обавештајне службе Русије. ...

Русија је у ситуацији са нарушавањем државне границе показала да је за улазак у њене воде потребно тражити дозволу, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, мислећи на...


Европска кућа фудбала УЕФА донела је коначну одлуку о укидању правила гола у гостима, које ће ступити на снагу у сезони 2021/22.

Европска унија је донела одлуку о увођењу секторских санкција против Белорусије, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. О


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас Руској Федерацији на подршци коју смо увек имали у нашим захтевима за поштовање суверенитета и територијалног интегритета наше...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА