BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Гостимир Поповић

БАЛКАНИЗАЦИЈА

БАЛКАНИЗАЦИЈА
30.08.2010. год.
Стање у коме се налази простор јужно од орографске линије Алпе Карпати већ дуго представља пример како се не треба организовати друштвени систем и све се то подводи под термин „балканизација“. Ни појам ни садржај нису довољно ни коректно објашњени зато је потрбно приступити научном, политичком и са свих других аспеката објашњењу појма. Са само једним циљем, превазилажење постојећег стања.

Пише: Гостимир Т. Поповић, војно политички аналитичар prota49@yahoo.com
 
 
Под појмом балканизација у политолошком смислу подразумева се стање међународних односа једног географског региона које обележава крајња расцепканост интереса и немогућност заједничког решавања спорних питања. Сам појам је настао почетком двадесетог века и кориштен је у циљу указивања  на стање односа измедју балканских народа.
 
Овај термин се и на почетку двадесетпрвог века ористи, али више у политичком „жаргону“ него у стручној терминологији, мада сама суштина није промењена од самих почетака коришћења појма. Народи који се налазе на простору балканског полуострва кроз цео двадесети век су показали да су „достојни“ и форме и суштине овог израза.
 
У савременим условима овај термин може да се користи са циљем указивања на незадовољавајуће стање унутар појединих система у региону, као и измедју постојећих система.
 
Школски пример за праћење, изучавање и објашњење појма балканизација је систем БиХ у коме се практично огледају сви облици изражавања овог термина. Немогућност договарања, тежња ка централизацији, непоштовање и омаловажавање целих нација, бескрупулозност у остваривању циљева свакодневно показује да је, у политолошком смислу, балканизација на делу у свим елементома друштвеног организовања.
 
Свему томе видан допринос дају представници медјународних организација и снага, као и поједини представници дипломатског кора у Сарајеву тако да се стиче јасан закључак да многима није стало до стабилизације, напротив.
 
Стање које се у политчком жаргону зове балканизација је врло опасно и дестабилишуће те је заиста потребно тражити решења да се оно превазидје. Једно од могућих решења је у истинитом дефинисању догадјаја, медјусобном поштовању и после тога градњи поверења. Сваки покушај мајоризације све више води у живо блато балканизације.

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Русија је у ситуацији са нарушавањем државне границе показала да је за улазак у њене воде потребно тражити дозволу, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, мислећи на...


Европска кућа фудбала УЕФА донела је коначну одлуку о укидању правила гола у гостима, које ће ступити на снагу у сезони 2021/22.

Европска унија је донела одлуку о увођењу секторских санкција против Белорусије, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. О


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас Руској Федерацији на подршци коју смо увек имали у нашим захтевима за поштовање суверенитета и територијалног интегритета наше...

Кремљ позитивно оцењује иницијативу за одржавање самита Русија-ЕУ, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков.


Кремљ сматра провокацијом инцидент са б


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА