BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Индија би могла претећи Јапан и постати трећа највећа економија на свету до 2050. године

РТ: Индија би могла претећи Јапан и постати трећа највећа економија на свету до 2050. године
18.10.2020. год.


Индијска економија би се могла попети са петог на треће место на листи највећих светских економија у наредне три деценије, према недавној студији објављеној у медицинском часопису Ланцет.

Истраживање, спроведено почетком ове године, заснива се на променама величине радно способног становништва у највећим светским земљама, што се затим преводи у сценарије за укупни бруто домаћи производ (БДП). Према Ланцетовим пројекцијама, Индија ће имати највећу радно способну популацију пре 2030. године, која ће и даље расти да би достигла врхунац пре 2050. Упркос прогнозираном паду касније, Индија ће и даље имати више одраслих радно способних него било која земља у свет до краја века.

Индија је 2017. била седма по величини економија на свету, пре него што се попела на тренутну пету позицију. Демографски помаци ће омогућити да држава Јужне Азије до 2030. године буде четврта економија по величини иза САД-а, Кине и Јапана. Земља 2050. године би требала да дође испред Јапана, заузевши тако треће место, те ће задржати ту позицију до 2100. године, према прогнози.

Дугогодишња конкуренција две највеће светске економије, САД-а и Кине, такође ће се суочити са неким занимљивим променама. Студија наводи да се предвиђа да ће Кина претећи САД 2035. године. Међутим, две земље могу поново променити положај 2098. године, јер ће очекивани пад кинеског становништва смањити економски раст.

Индија је прошле године постала пета највећа економија на свету по номиналном БДП-у, надмашивши Француску и Велику Британију, према подацима из октобарске економске перспективе ММФ-а. Економски раст земље био је међу највишим на свету у протеклој деценији и достигао је БДП од 2,94 билиона долара у 2019. години.
 
Индија има амбициозни циљ да до 2025. постане економија са пет билиона долара. Иако се циљ, који захтева удвостручавање БДП-а, у почетку сматрао изазовним, избијање коронавируса готово је онемогућило тај задатак. Економија земље претрпела је нагли пад током првог тромесечја, смањивши се за рекордних 23,9 одсто. Иако је крај строгих мера ограничења предвиђен да донесе одређено олакшање, за индијски БДП се и даље предвиђа да ће пасти за најмање десет процената ове фискалне године.

Извор: Восток / РТ


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Getty Images / swissmediavision / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће...


Вашингтон води прокси рат у покушају да нанесе „стратешки пораз“ Москви и потребан је оштрији одговор на то

Братство: У сусрет црном датуму – 24. марту, када ће се цивилизовани свет осврнути на злочин колективног Запада над србским живљем на Балкану – БРАТСТВО корача гледајући и у...


Навршило се месец дана од последњег састанка руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка и србског министра одбране Милоша Вучевића. „Братство“ у серији интервјуа са еминентним саговорницима, већ неколико...


Косово и Метохија је србско питање, али се оно не тиче само Србије, него целог Православља и уверен сам да ће суверенитет Србије на том делу територије опет бити...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА