BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Како се модерне домаћице разликују од наших бака

Како се модерне домаћице разликују од наших бака
26.11.2019. год.

У ранија времена жене су биле много мање самосталне и од њих се очекивало да буду домаћице, привржене свом мушкарцу и породици. Свакако, било је изузетака и тада, као што их наравно има и сада.

Зато не можемо да кажемо да су све жене у 21. веку те које јуре каријеру и уклапају обавезе на послу са обавезама код куће. Има оних које и сада одлуче да своју пажњу усмере само на породицу.

Било да је реч о модерним домаћицама или нашим бакама сигурно је да жене заслужују свако поштовање, али и подршку мушкарца на свом путу. Ми вам у наставку текста представљамо како изгледају савремене жене, домаћице, а како су некада изгледале наше баке.

Разлике су уочљиве, али је суштина донекле остала иста – жене су те које на својим плећима носе велики број обавеза, са којима су, чини се, успешно излазиле на крај и некада, али то чине и сада.

Како се модерне домаћице носе са свакодневним обавезама

Савремене домаћице морају да балансирају са великим бројем различитих обавеза. Данашње жене углавном нису само мајке и домаћице, већ покушавају да се остваре и на пословном плану. Брз темпо живота, конзумеризам и капитализам наметнули су свима, а не само женама, да морају да буду активни на више поља, како би могли да се уклопе у савремени систем живљења.

Дакле, модерне домаћице су уједно и успешне пословне жене, којима није проблем да на ципелама са вртоглавом штиклом одвезу дете у школу, а потом оду на састанак и раде осам часова.

Те исте жене са савршено сређеном фризуром и шминком одлазе до пијаце или супермаркета да купе све што је потребно за спремање ручка или вечере, носећи у једној руци кесе из трговине, а у другој лаптоп који им је неопходан како би још неки посао одрадиле од куће.

Жене 21. века су мајстори мултитаскинга, а оно што им олакшава савладавање свих дневних обавеза свакако је модерна технологија и приступ интернету. Многе обавезе се могу завршити путем апликација, што посебно погодује у моментима када зафали времена.

Тако рецимо уколико не стигнете да спремите ручак можете поручити храну, ако не желите да тражите паркинг можете контактирати такси службу, а ако вам је хитно потребан неки уређај за кућу или се стари напрасно поквари, продаја кућних апарата путем интернета је једноставно решење које ће уштедети време и поштедети вас јурњаве по продавницама.

Како су изгледале наше баке и какве су биле њихове дневне обавезе

Када се присећамо наших бака и тренутака из неких давних, прошлих времена, сигурно је да са носталгијом и сетом у очима вртимо филм и покушавамо да у мислима докучимо до свих оних детаља који су нам и после толико времена остали урезани у сећању.

Иако су некада жене углавном остајале код куће, посвећене деци и породици, то никако није значило да су оне имале мање обавеза и да вештине мултитаскинга нису биле њихово главно оружје. Само се тада то није тако звало. Додуше, и у то време је било жена које су се оствариле и у пословном смислу, али свакако у знатно мањем броју.Без обзира што су већину времена углавном проводиле код куће, баке су и тада увек биле уредно сређене, миришљаве, са скупљеном косом подвезаном испод мараме. Углавном су преко гардеробе носиле кецеље, са ситним цветним дезеном и два џепића за свакодневне потрепштине. У њима су се углавном налазили игла и конац, дугме, гумица за тегле…

Савремени кућни апарати као да нису ни били потребни, све се кувало на шпорету у шерпи на туфне, а највише жута домаћа супа. Од других уређаја имале су углавном само фрижидер, радио и телевизор, преко којег се налазило миље које је ручно израђено.

У кухињи се налазио креденац, а на њему тегле - домаћег џема и слатког, али и флаше са домаћим соком од вишања или јабука. Све уредно сложено и затворено целофаном и гумицом. Све ручно спремљено, са много топлине и љубави према својој деци и ближњима којима је све то и намењено.

Чини се да су жене и некада, али и сада основни стуб куће и главни ослонац осталих чланова домаћинства. Времена су се променила, али жене су остале те које на најбољи начин могу да организују све своје дневне активности и обаве гомилу посла истовремено. Због тога, ма колико разлике било између света који смо живели некада и света који живимо сада, можемо рећи да су данашње домаћице само модернизована верзија оних од пре.

 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Глобална пандемија, која је захватила већину човечанства, мења и начин на који живимо и радимо - свакодневницу свих нас.


Бити родитељ је најлепше, али, без сумње, и најтеже занимање.

Избор подова за породичан дом увек је важна одлука и велики изазов. Док зидове увек можете да обојите, намештај замените или оплемените детаљима, одабир или замена пода ће бити...


Уз долазак бебе, долази и велика срећа за целу породицу, али и малих милион обавеза и ствари на које треба мислити како бисте на што бољи начин испунили своју...

Манифестација Дечија недеља почиње данас у Врању, под слоганом "Да право свако -дете ужива лако"


 Њихова интуиција је изузетно изражена, па када осете неповерење према некоме испостави се да ни та особа не верује много у себе. Тако је показало истраживање научника са више...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Истакнимо српске заставе

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА