BitLab hosting
Početna stranica > Komentari

KOMENTARI

Gradski odbor DS-a nije raspušten

21.05.2012. god.
Demokratska stranka saopštila je u ponedjeljak da nije raspustila Gradski odbor i opštinske odbore u Beogradu već da je raspisala redovne neposredne izbore u 11 svojih opštinskih odbora u glavnom gradu....

Ali zašto su se zakrvili?
Kažu da se otrgao Djilas.
Da je njegova kampanja bila bolja od predsedničke.
I eto belaja.

(mile, 22.05.2012. 13:37:41) [12551]
Odbačen


Milovan Brkić


Američka ambasadorka u Beogradu gospođa Meri Brus Vorlik, na pitanje novinara Prve televizije odmah po zatvaranju biračkih mesta 6. maja: zašto ovoga puta američka administracija i predstavnici Evropske unije nijednom rečju nisu pomenuli da očekuju da opet u Srbiji pobede "demokratske snage" predvođene Borisom Tadićem, odgovorila je da su izbori u Srbiji unutrašnje pitanje zemlje i da građani sami treba da odluče ko će ih predstavljati u izvršnoj vlasti.
Da je sudbina bivšeg srpskog predsednika - ozloglašenog pljačkaša i diktatora - rešena, svedoči tišina kojom su praćene njegove predizborne kampanje, u kojima je on sebe uz svoju propagandnu mašineriju predstavljao kao čoveka mira i očuvanja interesa međunarodne zajednice u Srbiji. Na njegova hvalisanja niko se iz inostranstva nije osvrtao kao na smrdljiv sir.
Bivšeg srpskog predsednika niko nije posećivao u vreme kampanje, niko mu nije dao bilo kakvu podršku. Čak ni diplomate iz Turske, čiju zemlju je pokušao da na mala vrata ponovo, preko Srbije, uvede u Evropu. To je ozbiljna diplomatija koja zna da je ovaj čovek otpisan iz svih centara odlučivanja.
Koristeći se ogromnim količinama opljačkanog novca, bivši srpski predsednik pokušao je da zloupotrebi svoje prisustvo na sajmu tehnologije u Hanoveru, koji je posetila i državni kancelar gospođa Angela Merkel. Kamere Tijanićeve televizije zabeležile su kako se gospođa Merkel rukuje sa gostima, među kojima je bio i Boris Tadić, očigledno zatečena što je ugledala ovu avet pred sobom. Ona se, upadljivo, okrenula od Borisa Tadića, uvređena što je on u stroju za pozdravljanje. Tijanićeva televizija opisala je ovaj susret "kao srdačan i prijateljski", mada njih dvoje nisu progovorili nijednu rečenicu. Sutradan je opozicionim strankama u Beogradu preneta poruka Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke da je susret kancelarke Merkel i bivšeg srpskog predsednika bio slučajan i da nema nikakvu političku pozadinu.
Upadljivo je da ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvao iz Srbije nijednog zvaničnika na svoju inauguraciju. Bio bi red da pozove barem predsednika Vlade Mirka Cvetkovića, ali je on očigledno nepoželjan u Moskvi!
Iako krije svoje zdravstveno stanje, evidentno je da Boris Tadić kopni i da svakim danom sve lošije izgleda.
Na glasanju na Đurđevdan bivši srpski diktator nije se pojavio sa svojom službenom suprugom Tatjanom Rodić, ni sa svojom decom, jer je Tatjana prijavljena na drugoj adresi i ne živi sa njim! Iz njegovog kabineta procurile su vesti da je Boris Tadić dvadesetjednogodišnjoj devojci T.A. napravio dete! Mada, nije nikakva tajna, on više voli dečake.
Međunarodna zajednica je odlučila da objavi sve račune Borisa Tadića u inostranstvu! Ipak, i pored saznanja da je otpisan, bivši predsednik se ne predaje. On želi da vlada dalje, do smrti, da Srbiju potpuno zgazi.
I lideri stranaka koje su učestvovale na poslednjim izborima redom se odriču moguće koalicije sa Tadićevom strankom, uvereni da na taj način od propasti spasavaju i sebe, i stranku, i Srbiju. Lider SPS-a Ivica Dačić izjavljivao je da je vlast, u kojoj je učestvovao kao ministar unutrašnjih poslova sa ograničenim ovlašćenjima, počinila teške pljačke! Treba li očekivati da će i Ivica, posle ovih reči zbog kojih je i dobio poverenje birača, pružiti ruku spasa ovejanom kriminalcu i zločincu Borisu Tadiću i njegovoj kamarili?!

(lili, 22.05.2012. 14:06:01) [12552]


Rasulo


Shvativši konačno da je njihova politika poražena, Demokratska stranka, ili ono što je od nje ostalo, panično pokušava da skrpi nekakvu nemoguću koaliciju i preživi još četiri godine. Ali, od njih svi beže. Čak i dojučerašnji koalicioni partneri


N. Vlahović


Još tokom izborne noći, 6. maja 2012. godine, kako su pristizali prvi rezultati sa biračkih mesta širom Srbije, postalo je jasno da je doba lažnih demokrata nepovratno otišlo u prošlost. Tadićevim optimistima bez pokrića ni to nije bilo dovoljno ubedljivo, pa su odmah počeli da pominju koaliciju sa socijalistima, Ujedinjenim regionima Srbije, Liberalno-demokratskom partijom... Istovremeno, oglasile su se i vođe "prozvanih" partija, pa je među prvima otklon od mogućnosti koalicije sa Demokratskom strankom napravio Čedomir Jovanović, izgovarajući nekoliko rečenica koje na sve upućuju, samo ne na koaliciju sa strankom koja je u očiglednom potonuću.
Da je voda došla do grla dojučerašnjim vlastodršcima postalo je još jasnije kad je drugi čovek Demokratske stranke Dragan Đilas potegao očajnički potez, nudeći, još iste večeri, Mlađanu Dinkiću i njegovoj stranci Ujedinjeni regioni Srbije "podelu vlasti u Beogradu"!
Ali, pravi šok u Demokratskoj stranci nastao je Dinkićevim ekspresnim odgovorom na ovu ponudu! Hvala, mi nećemo uzeti ono što nismo sami zaslužili, poručio je on, i time stavio tačku na bilo kakve dileme hoće li u koaliciju sa Demokratskom strankom ili ne.
Zašto je Dinkić ovako jasno i glasno odbio svoje dugogodišnje koalicione partnere? Odgovor na ovo pitanje nije težak: stranka koju vodi Mlađan Dinkić poslednjih godina je predmet stalne opstrukcije Demokratske stranke, a sam Boris Tadić je u više navrata pokušavao da se, kako jednom i sam reče, "ratosilja Dinkića". I zaista, jednom mu je zamalo to pošlo za rukom, pa je nagovorio voštanu figuru Mirka Cvetkovića da kao predsednik Vlade Srbije "pokaže zube" i smeni svog ministra Dinkića. I on je to bez pogovora učinio. No, nije to Dinkića pokolebalo, on je odmah sutradan našao kompenzaciju za izgubljeni položaj, pa je nastavio da radi svoj posao kao da se ništa nije desilo. Kao odgovor na to, Demokratska stranka krenula je u opstrukciju Ujedinjenih regiona Srbije. Kao posledica svega toga, 6. maja uveče Dinkić je rekao Đilasu: "Ne, hvala"...
Naravno, ne treba zaboraviti ni druge bitne faktore "sa strane", koji su ga posavetovali da u ime svog mira zaobiđe i Tadića i Demokratsku stranku, kako ne bi propao zajedno sa njom.
Slučaj Čedomira Jovanovića i Liberalno-demokratske partije više je nego jasan: on ima dva uva! Na jedno u poslednje vreme bolje čuje, i to baš na ono koje je nagnuo ka Moskvi, odakle stižu dobronamerni saveti da se malo udalji od stranke koja je napravila toliko štete Srbiji, a posebno od lidera te stranke koji je već potrošio svoja dva mandata zakopavajući Srbiju dublje nego što su je zakopali njegovi prethodnici.
Konačno, došao je i trenutak istine i sa Socijalističkom partijom Srbije, koja je do sada bila koalicioni partner Demokratske stranke i koja je, nesumnjivo, izvukla velike pouke iz tog nekadašnjeg "nužnog saveza". Jer, ne treba zaboraviti, nakon onih prethodnih izbora, kad je Tadić došao na tragikomičnu ideju "istorijskog pomirenja" demokrata i socijalista, to je bila slamka spasa njemu lično, mnogo više nego što je socijalistima trebala ta vrsta promocije. Oni su i onda imali u rukama "ključ od koalicije" i mogli su drukčije da odluče i tada, ali...
Poslednje četiri godine i Dačić i socijalisti imali su šta da vide i dožive gledajući bahanalije "poslovođa" Demokratske stranke. Uostalom, svoja iskustva sa njima u predizbornoj kampanji, na svakom mitingu, iznosio je baš Ivica Dačić. Padale su teške reči: "Dosta je bilo njih i njihove pljačke!"
Svako ko posmatra političku scenu Srbije realnim očima, dobro zna da je Demokratskoj stranci, ovakvoj kakva je danas, odzvonilo na svim nivoima. Duboko kompromitovana, unutra podeljena između onih koji već godinama jašu kako im se hoće i onih koji su sklonjeni sa strane i vrebaju svoj trenutak da stvari promene iz temelja. No, i za to je kasno. DS je iz temelja nagrižena moralnim korozijom, i tu oporavka nema, sa ili bez koalicija...
Treba znati i to da je izvestilac Evropske unije Jelko Kacin, pre samo nekoliko meseci, izgovorio vrlo jasnu poruku iz Brisela: "...Sad kad ste stekli status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, više nije bitno ko je na vlasti u Srbiji!"
Demokratska stranka i Boris Tadić ne misle tako. Oni i dalje veruju, kao petao kome je upravo odsečena glava ali i dalje maše krilima, da su još živi i da bez njih nema života u Srbiji! Ali, život uvek ide dalje i daje nove mogućnosti. Na tu večnu mudrost zaboravili su dojučerašnji vlastodršci, opsednuti pljačkom i čuvanjem vlastitih privilegija. Sad dolazi vreme kad poraženi mogu da se vrate knjigama na koje su zaboravili, da u njima pronađu gde su to pogrešili. Tamo, iza onih vrata gde je zakonom propisano ispaštanje grehova, uvek ima dovoljno vremena za obnovu gradiva ili za neko novo opismenjavanje..

(lili, 22.05.2012. 14:07:40) [12553]Svi komentari i poruke objavljeni na web portalu su privatno mišljenje autora i komentatora i ne predstavljaju stavove vlasnika web portala, njegove administracije i redakcije mojeNovosti.com
Detaljnije o uslovima korišćenja
Preporučujemo da se registrujete za unos komentara >>

Ostavite Vaš komentr

:) :D ;) B-) :P :-o :( x-(


Svi komentari