BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija se povlači iz projekta Međunarodne kosmičke stanice od 2025. godine

Rusija se povlači iz projekta Međunarodne kosmičke stanice od 2025. godine
18.04.2021. god.

Rusija će se povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) za četiri godine, saopštio potpredsednik vlade Jurij Borisov u za TV kanal „Rusija 1“.


Odluka je doneta na sastanku sa predsednikom 12. aprila, na Dan kosmonautike.


Ruska kosmička agencija "Roskosmos" je saopštila da su moduli MKS-a iscrpili svoj radni vek.

„Imamo radni period na stanici dogovoren sa našim partnerima na MKS-u  do 2024. godine. Nakon ovog perioda, odluka će biti doneta na osnovu tehničkog stanja modula stanice, koji su u osnovi iscrpeli svoj vek trajanja, kao i naših planova za razmeštanje nacionalne orbitalne stanice nove generacije“, saopštila je pres služba "Roskosmosa", prenose RIA Novosti.

Rusija će nastaviti radove na svojoj stanici. Šef Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev je na sastanku prezidijuma akademije rekao da početak finansiranja projekta očekuje nakon 2025. godine.

Pre toga, potrebu za stvaranjem nove stanice zbog tehničkih problema na ruskom segmentu MKS-a saopštio je direktor leta Vladimir Solovljev. Tamo su pronađene pukotine kroz koje izlazi vazduh. Oni su zapečaćeni, ali malo curenje se nastavlja.
Posle 2025. godine Sololjev je predvideo lančane probleme na segmendima MKS-a.

U oktobru je Sololjev otkrio izgled nove ruske orbitalne stanice. Planirano je da sadrži najmanje pet modula. Stanica je dizajnirana sa otvorenom arhitekturom i neograničenim životnim vekom. Razvoj vrši raketno-kosmika korporacija "Energija".

Projekat MKS-a uključuje 15 članova, od kojih je pet glavnih: Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska kosmička agencija. Izgradnja stanice započeta je 1998. godine, a prva stalna ekspedicija započela je sa radom 2000. godine.

Prema podacima kompanije "Energija", operatora ruskog segmenta stanice, ukupni troškovi izgradnje i upravljanja MKS-om na kraju 2016. procenjeni su na 121,6 milijardi dolara. Rusija je za projekat platila manje od deset odsto ukupnog iznosa, ali je prema međunarodnim ugovorima dobila pristup korišćenju oko trećine svojih resursa. Godišnji troškovi održavanja stanice su do pet milijardi dolara godišnje. U početku je bilo planirano da stanica radi do 2015. godine, a zatim je dva puta produžen period njenog rada: do 2020. i 2024. godine.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/Sergeй Kudь-Sverčkov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Moskva će u dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama sama odrediti crvene linije, uključujući i sferu strateške stabilnosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Američka administracija Džoa Bajdena odobrila je prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obelodanjena je samo nedelju dana pre početka sukoba Izraela i Palestinaca.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Srbskoj. - U ovom trenutku kroz projekte HE &quo


Moskva osuđuje napade po civilnim objektima u Palestini i Izraelu, saopštio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Moskvi.

Izraelska vojska je saopštila da su u vazdušnom napadu likvidirale lidera militantne grupe "Islamski džihad". Izrael tvrdi da je na toj funkciji bio 15 godina. U objavi na Tviteru je...


Američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova, prisustvovaće samitu Arktičkog saveta kasnije ove nedelje, gde će se sastati i moguće razgovarati o gasovodu "Severni tok 2", 


Ostale novosti iz rubrike »