BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Patrušev: Odlučite sami može li se Amerika danas nazvati demokratijom

Patrušev: Odlučite sami može li se Amerika danas nazvati demokratijom
01.05.2021. god.

Demokratske države se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih zemalja, a njihove nove vlasti ne „precrtavaju“ odluke svojih prethodnika zbog ličnih antagonizama. Ove teze se moraju uzeti u obzir kada se odgovara na pitanje da li je demokratija u SAD kao što je bila, rekao je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

„Demokratske zemlje se ne bave ucenom i pretnjama prema drugim suverenim zemljama, ne mešaju se u njihova unutrašnja pitanja. One ne krše međunarodno pravo, ne primenjuju vojnu silu i ekonomske sankcije mimo UN “, naveo je Patrušev u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Prema njegovim rečima, demokratije takođe ne ugrožavaju ljudska prava i ne ograničavaju slobodu govora na svojoj teritoriji i u inostranstvu, one ne pokušavaju da iskoriste rasizam svih vrsta u cilju rešavanja unutrašnjih problema, niti pokušaju da na svoju stranu prevedu ekstremiste i teroriste zbog nekih geopolitičkih ciljeva. 
Ne dozvoljavaju transnacionalnim korporacijama da se mešaju u rad vlade, namećući državi i društvu svoje interese, kao i da na društvenim mrežama blokiraju legitimnog šefa države.

„Odlučite sami može li se Amerika danas nazvati demokratijom“, rekao je Patrušev.

On je takođe dodao da umešanost Fonda Džordža Soroša, poznatog sponzora "obojenih revolucija", u ulične nemire u Americi, posle ubistva Džordža Flojda, nije slučajna.

„Ali, kao što je poznato, kako seješ, tako i žanješ. Taj Fond nema nameru da menja svoje planove, štaviše namerava da ih postavi na sistemsku osnovu. Soroš i njegovi saradnici rade u pravcu toga da sami uspostavljaju kriterijume prema kojima će se države proglašavati nepoželjnim, sa svim pratećim posledicama“, upozorio je ruski zvaničnik.

On dodaje da veruje da nije daleko vreme kada će Zapad uvoditi sankcije i čak izvoditi vojne napade na suverene zemlje na bazi preporuka iz izveštaja NVO.

Nešto slično već je viđeno u Siriji, rekao je on, gde je bombardovanje izvršeno posle izveštaja „Belih šlemova“.

„Ne dopustiti takvo bezakonje – to je danas glavni zadatak suverenih država koje nisu spremne da žive po pravilima nametnutim spolja“, istakao je on.

Patrušev je takođe rekao i da Rusija nema razloga da podriva osnove američke državnosti.

Upitan kako vidi jednu od glavnih primedbi Vašingtona da Rusija navodno potkopava američku demokratiju, Patrušev je odgovorio:

„Nemamo razloga to da radimo. To rade američke elite.“


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Grigoriй Sыsoev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije.


Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna...

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na navode jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.


Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva...


"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Ostale novosti iz rubrike »