BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa
01.05.2021. god.


Ekonomija EU suočava se sa drugom recesijom za nešto više od godinu dana, nastavljajući da se smanjuje u prva tri meseca tekuće godine, prema preliminarnim procenama koje je objavio Eurostat.
Bruto domaći proizvod (BDP) u 19 zemalja koje dele evro smanjio se za 0,6% na kvartalnom nivou u januaru do marta, dok je šira ekonomija EU pala za 0,4%, saopštio je u statistički zavod. U poređenju sa prošlom godinom ekonomija evrozone opala je za 1,8%, dok je proizvodnja u 27-članom bloku opala za 1,7%.

EU i evro zona su se suočile sa padovima u poslednja tri meseca prošle godine kada je novi talas koronavirusa pogodio kontinent. To znači da je region trenutno ponovo u tehničkoj recesiji, definisanoj kao dve uzastopne četvrtine negativnog rasta.

Evropa je sada u dvostrukoj recesiji, situaciji kada recesiju prati kratkotrajni oporavak i nova recesija. Prva recesija dogodila se u prvoj polovini 2020. godine, kada je koronavirusna kriza dovela do blokada koje su zatvorile većinu preduzeća, pre ponovnog oporavka u trećem kvartalu.

Najveća ekonomija bloka, Nemačka, bila je među tri članice EU suočene sa najvećim kontrakcijama u januaru-martu. Nemačka ima najveći međugodišnji pad BDP-a nakon Portugalije i Španije, koji iznosi 3%. Nemačka ekonomija je takođe pala za 1,7% u odnosu na prethodni kvartal.
 
Međutim, neki ekonomisti ističu da će se situacija popraviti kasnije ove godine, jer će vakcinacije pomoći vladama da ublaže ograničenja koronavirusa i podstaknu oporavak.
 
„Međutim, brzinu na stranu, kreće se u pravom smeru - posebno kako se vakcinacija ubrzava“, rekao je Robert Alster, direktor informacionog sektora u kompaniji "Kloz braders aset menadžment". Dodao je da su letnji meseci "presudni za put oporavka južne Evrope", posebno za države oslonjene na turizam.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Hannibal Hanschke / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna...


Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na navode jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.


Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva...

"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske generacije. On...


Ostale novosti iz rubrike »