BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija smanjuje udeo dolara i evra u rezervama u korist zlata i juana

RT: Rusija smanjuje udeo dolara i evra u rezervama u korist zlata i juana
06.05.2021. god.

Centralna banka Rusije (CBR) je u svom godišnjem izveštaju navela da je 2020. godine smanjila udeo evra, dolara i funte u međunarodnim rezervama zemlje u korist zlata, juana i drugih valuta.


Tako se udeo evra u ruskim deviznim rezervama smanjio tokom prošle godine za 1,6 procentnih poena na 29,2% od 1. januara. Udeo dolara opao je za 3,3 procentna poena, na 21,2%. Udeo britanske funte takođe je blago opao - za 0,2 procentna poena, na 6,3%.


Istovremeno, ruske rezerve zlata porasle su na 23,3% sa 19,5% godinu dana ranije. Podsticaj je zabeležila i kineska valuta, gde je posedovanje juana poraslo na 12,8%. Udeo ostalih stranih valuta povećao se za 0,8 procentnih poena na 7,2%, navodi se u izveštaju.

Prema CBR-u, japanski jen činio je 3,9% ruskih stranih ulaganja, kanadski dolar 2,5% i australijski dolar 0,8%.

Prošle godine su rezerve Centralne banke u stranim valutama i zlatu porasle na 588 milijardi dolara.

Rusija neprekidno diverzifikuje nacionalne rezerve otkako je 2014. godine Vašington počeo da nameće sankcije, kako bi smanjila oslanjanje svoje ekonomije na američki dolar. U 2019. godini udeo zaliha u zlatnim polugama prvi put je premašio udeo u američkom dolaru.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Ruslan Lytvyn / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije.


Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna...

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na navode jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.


Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva...


"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Ostale novosti iz rubrike »