BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski fond za direktna ulaganja: Vakcinacija „Sputnjikom V“ u Srbiji potvrdila visoke bezbednosne karakteristike leka

Ruski fond za direktna ulaganja: Vakcinacija „Sputnjikom V“ u Srbiji potvrdila visoke bezbednosne karakteristike leka
28.05.2021. god.

Vakcinacija ruskom vakcinom protiv koronavirusa "Sputnjik V" u Srbiji potvrdila je visoke bezbednosne karakteristike leka, navodi se u saopštenju Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).


„RDIF objavljuje zvanične podatke o vakcinaciji u Srbiji, što potvrđuje najveći bezbednosni rekord ruske vakcine protiv koronavirusa `Sputnjik V` među svim lekovima uključenim u nacionalni portfelj zemlje“, navodi se u saopštenju RDIF-a.

Zvanični podaci o bezbednosti vakcine ne pokazuju ozbiljne neželjene efekte povezane sa vakcinom. Takođe nije bilo slučajeva smrti zbog vakcinacije i slučajeva cerebralne venske tromboze.

"Upotreba vakcine doprinela je postizanju Srbije vodeće stope vakcinacije među evropskim zemljama. Danas je više od četvrtine stanovništva (28%) u Srbiji u potpunosti vakcinisano raznim lekovima - dvostruko više od proseka u Evropi (14 %)", napominje se u saopštenju.

Brojne mere, uključujući aktivni program imunizacije, omogućile su Srbiji da smanji prosečnu dnevnu incidenciju 12 puta. Trenutna incidencija koronavirusa je ispod evropskog proseka. Efikasna kampanja vakcinacije smanjila je prosečnu dnevnu stopu smrtnosti od koronavirusa za skoro četiri puta od vrhunca početkom aprila, navodi se u saopštenju RDIF-a.

"Politička pristrasnost nije uticala na slobodan izbor vakcina protiv koronavirusa za formiranje nacionalnog portfelja vakcina u Srbiji. Visoke bezbednosne karakteristike `Sputnjika V` dobile su još jednu potvrdu, dok je uključivanje ruske vakcine u nacionalni portfolio pomoglo Srbiji da postane evropski lider u vakcinaciji stanovništva. Cenimo partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da isporučujemo vakcinu drugim zemljama kako bismo zaštitili zdravlje ljudi“, rekao je Kiril Dmitriev, šef RDIF-a.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: RFPI/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska vojska je isporučila 250.000 doza ruske vakcine "Sputnjik lajt" u Damask, zajedno sa testovima za koronavirus i tonama humanitarne robe u okviru inicijative za humanitarnu pomoć Ministarstva odbrane. ...


Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore, poručio je da će se Demokratski front na kratko vratiti u Skupštinu...

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač je u intervjuu za Poljski radio rekao da Varšava pokušava da uspori izgradnju gasovoda "Severni tok 2". "Ne


Ruski regioni ne mogu i nikada neće biti predmet bilo kakvih transakcija, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, komentarišući reči profesora turskog univerziteta


Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je nacionalnim aviokompanijama letove na malim nadmorskim visinama iznad ratom zahvaćenim Avganistanom, navodeći pogoršanje situacije na terenu.


Ostale novosti iz rubrike »