BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nabavite ljudima mapu: Američki vojnici upali u bugarsku fabriku biogoriva

RT: Nabavite ljudima mapu: Američki vojnici upali u bugarsku fabriku biogoriva
30.05.2021. god.

Američka ambasada u Sofiji izvinila se zbog slučajnog upada koju su američki vojnici izveli u bugarskoj fabrici za biogorivo ranije ovog meseca. Upad se dogodio tokom vojne vežbe NATO-a.

Kratki oružani upad dogodio se 11. maja, dok je Bugarska bila domaćin američkim i drugim savezničkim vojnicima koji su učestvovali u vežbi "Brzi odgovor". Međutim, bugarska javnost je za to saznala tek u petak, nakon što je vlasnik fabrike to saopštio za medije.

Snimke sa sigurnosnih kamera fabrike pokazuju kako se sedam naoružanih američkih vojnika kreću kako bi osigurali objekat, bez otpora radnika. Pošto nisu pronašli „neprijateljem“, američki vojnici su otišli.Američka ambasada u Bugarskoj je saopštila da je za incident saznala tek ove nedelje i da joj je duboko žao. UPad su izvršili vojnici 173. Padobranske brigade, koji su zalutali izvan naznačenog područja vežbe u vazduhoplovnoj bazi Češnegirovo, gde su trenirali „upad i čišćenje više bunkera i objekata“.

„Američka vojska ozbiljno shvata obuku i daje prioritet sigurnosti naših vojnika, naših saveznika i civila. Iskreno se izvinjavamo preduzeću i njegovim zaposlenima “, saopštila je ambasada.

Fabrika "Kim inženjering" nalazi se u blizini aerodroma, oko 20 km istočno od grada Plovdiva. Firma je specijalizovana za proizvodnju opreme za proizvodnju biogoriva. Vlasnik Marin Dimitrov rekao je da su se njegovi radnici veoma uplašili upadom.

„Svi moji radnici su bili izloženi velikom stresu. Mislim da su i uvređeni”, rekao je vlasnik fabrike.

Ministarstvo odbrane Bugarske je incident ocenilo kao "očigledan nesporazum" koji nije podrazumevao upotrebu sile ili maltretiranje civila, ali je pristalo da plati fabrici eventualnu materijalnu štetu.

Bugarska vojska trenutno istražuje zašto su informacije o američkom upadu ostale skrivene od javnosti skoro dve nedelje. Georgij Panajotov, bugarski izaslanik pri UN-i i trenutno  vršilac dužnosti ministra odbrane zemlje, rekao je tokom konferencije za medije da nije bilo pokušaja zataškavanja incidenta.

To nije sprečilo neke bugarske opozicione političare da pozovu na ostavku Panajotova.

"Da li ministar odbrane želi da ljudi s oružjem provale u njegov dom i kako bi to nazvao", saopštila je stranka "Napad". Panajotov je bio na čelu odeljenja NATO-a u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, što ga, smatra stranka, čini pristrasnim i nesposobnim za preispitivanje situacije.

"Brzi odgovor 2021" bila je multinacionalna vežba koju je predvodila američka vojska u kojoj je učestvovalo više od 7000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Humanitarno udruženje 'Roditeljstvo plus' i JU Narodni univerzitet iz Vranja organizovalo je Humanitarnu radionicu dekupaža.  


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je...


S obzirom na to da su diplomatski odnosi između Moskve i Brisela na istorijski niskoj tački, Evropska unija bi trebalo da traži nove načine za angažovanje sa Rusijom, te...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Zapad, sa svojim postepenim sankcijama protiv zemlje, "opipava bolne tačke", te da je njihova svrha da ostave ljude bez penzija i plata. ...


Komandant britanskog vazduhoplovstva Majkl Vigston smatra da su kosmičke aktivnosti Rusije i Kine "opasne". Prema njegovim rečima, Moskva i Peking redovno postavljaju satelite u orbite


Ostale novosti iz rubrike »