BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Na snagu stupile američke sankcije prema ruskom državnom dugu

RT: Na snagu stupile američke sankcije prema ruskom državnom dugu
14.06.2021. god.

Zabrana kupovine ruskog državnog duga od strane američkih investitora koju je Vašington uveo ranije ove godine stupila je na snagu danas.


U aprilu je američki predsednik Džo Bajden potpisao izvršnu naredbu kojom se odobrava nametanje dodatnih ograničenja. Ovaj potez nagovestio je dalje širenje postojeće politike sankcija Vašingtona prema Moskvi, koja za cilj ima uklanjanje Rusije sa globalnih finansijskih tržišta.


Nova ograničenja zabranjuju američkim investitorima direktno sticanje ruskih dužničkih obaveza koje bi Centralna banka Rusije, Nacionalni fond za bogatstvo ili Ministarstvo finansija izdavali od 14. juna.

Zabrana trenutno ne pokriva sekundarno tržište u sektoru bezbednosti, omogućavajući američkim investicionim bankama i korporativnim investitorima da kupuju obaveze koje je izdala ruska vlada preko finansijskih posrednika. Štaviše, najnovija direktiva ne primorava američke investitore da prodaju hartije od vrednosti koje već poseduju.

Međutim, Bela kuća ne isključuje dalja ograničenja koja bi mogla uticati i na sekundarno tržište bezbednosti.

Promet obveznica američkim investitorima biće zabranjen 16. juna, jer Ministarstvo finansija Rusije tradicionalno sprovodi postupak sredom.

Kako je ekonomija postepeno počela da se izvlači iz stagniranja povezane sa pandemijom, Ministarstvo finansija Rusije odobrilo je novo izdavanje obveznica u kojima dominira rublja u vrednosti od 500 milijardi rubalja (6,8 milijardi dolara) sa dospećem u martu 2029., julu 2031. i maju 2041. godine.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Lucas Jackson / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska vojska je isporučila 250.000 doza ruske vakcine "Sputnjik lajt" u Damask, zajedno sa testovima za koronavirus i tonama humanitarne robe u okviru inicijative za humanitarnu pomoć Ministarstva odbrane. ...


Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore, poručio je da će se Demokratski front na kratko vratiti u Skupštinu...

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač je u intervjuu za Poljski radio rekao da Varšava pokušava da uspori izgradnju gasovoda "Severni tok 2". "Ne


Ruski regioni ne mogu i nikada neće biti predmet bilo kakvih transakcija, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, komentarišući reči profesora turskog univerziteta


Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zabranila je nacionalnim aviokompanijama letove na malim nadmorskim visinama iznad ratom zahvaćenim Avganistanom, navodeći pogoršanje situacije na terenu.


Ostale novosti iz rubrike »