BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Komemorativna akademija povodom godišnjice Bitke na Košarama

Komemorativna akademija povodom godišnjice Bitke na Košarama
15.06.2021. god.
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa članovima kolegijuma prisustvovali su komemorativnoj akademiji koja je povodom obeležavanja 22. godišnjice bitke na Košarama organizovana u beogradskoj Kombank dvorani.

Manifestaciji sa koje je poslata poruka večne zahvalnosti i nezaborava heroja odbrane naše zemlje, pristustvovali su, pored članova Vlade Republike Srbije, veterani jedinica koje su branile granicu prema Albaniji 1998. i 1999. godine, porodice poginulih boraca i veliki broj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Prisutnima se obratila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, dok je glas veterana preneo pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog  bataljona u čijoj je zoni odgovornosti bila Karaula Košare. Otac poginulog heroja sa Košara potporučnika Predraga Leovca, gospodin Milo Leovac takođe je potsetio na veličinu žrtve svog sina i ostalih branilaca otadžbine.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Republike Albanije.

Teroristističke snage takozvane OVK potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom napali su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »