BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Peking zahteva ukidanje sankcija, optužujući Vašington za stvaranje „imaginarnog neprijatelja“

RT: Peking zahteva ukidanje sankcija, optužujući Vašington za stvaranje „imaginarnog neprijatelja“
26.07.2021. god.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine zatražilo je od SAD da ukinu sankcije zvaničnicima, studentima i članovima Komunističke partije, optuživši Vašington da je od Kine stvorio „zamišljenog neprijatelja”.


Govoreći tokom sastanka na visokom nivou između Pekinga i Vašingtona, zamenik ministra spoljnih poslova Kine, Ksi Feng je rekao da su odnosi između dve zemlje u "ćorsokaku" i da "ozbiljne poteškoće" ostaju.


"Sjedinjene Države žele da ponovo ožive osećaj nacionalne svrhe stavljanjem Kine kao `zamišljenog neprijatelja`", rekao je Ksi tokom sastanka sa zamenikom američkog državnog sekretara Vendi Šerman u kineskom gradu Tjandžin.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine, Ksi je američkoj kolegici saopštio da je Vašington „pronalazač prinudne diplomatije“, a protivmere Kine je opisao kao „legitimne i razumne“.

Feng je takođe predstavio Šermanovoj nekoliko zahteva. Ksi je zatražio od Šermanove da SAD ukinu sankcije koje su uvele kineskim zvaničnicima i članovima Komunističke partije, kao i ublažavanje viznih ograničenja za kineske studente.

Današnji sastanak je deo američke diplomatske turneje po Aziji, koja uključuje sastanke sa kolegama u Japanu, Južnoj Koreji i Mongoliji.

Prošle srede, portparol Stejt departmenta, Ned Prajs je rekao da će Šermanova zauzeti "položaj sile" na sastanku sa kineskim zvaničnicima. To je u subotu odbacio kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je saopštio da Peking neće dozvoliti Vašingtonu da zauzme "superiornu" poziciju u odnosima.

Dve supersile nisu uspele da vrate odnose na pravi put otkako je Bajdenova administracija preuzela dužnost.

U petak je Kina uvela sankcije protiv američkih pojedinaca, uključujući bivšeg američkog ministra trgovine Vilbura Rosa, prilikom prvog pozivanja na zakon o stranim sankcijama donesenog u junu.

Izvor: RT
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Aly Song / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U istoriji Rusije XIX vek je bio doba kulturnog, političkog i duhovnog uspona. Ruska država je eliminisala poslednje centre robovlasništva i hajdučije na Kavkazu i u srednjoj Aziji, jačajući...


Američke biološke laboratorije koje se nalaze širom sveta ugrožavaju živote desetina miliona ljudi, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. U intervjuu

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec. Materijali državne korporacije objavlje


Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima...

 Likovna radionica Narodnog univerziteta u Vranju avake godine priredjuje izložbe jednom od polaznika koji se najviše istakao u svom radu. Janko Janković je najmlađi polaznik koji je do sada...


Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju


Ostale novosti iz rubrike »