BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Parlament Republike Srpske usvojio Zakon o neprimenjivanju Inckove odluke

Parlament Republike Srpske usvojio Zakon o neprimenjivanju Inckove odluke
30.07.2021. god.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

 Na posebnoj sjednici Parlamenta, koja je bila zatvorena za javnost, zakoni su usvojeni glasovima svih prisutnih poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP, prenosi RTRS.

Usvojen je Zaključak kojim podržava Zaključke koji su usaglašeni na sastanku predsjednika svih parlamentarnih stranaka u Srbskoj koji je održan u ponedjeljak.

 

 

 

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srbska jedinstvena i da se nakon ove sjednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka neće moći primjenjivati.

 

- Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata - rekao je Čubrilović.

Prema Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primjenjivati u Republici Srbskoj.

Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Izmjenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Suština izmjena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest mjeseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična djela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična djela učine u namjeri promjene ustavnog uređenja, teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Za usvajanje dopuna Zakona glasali su poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP.  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.


CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim


Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr

U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...Ostale novosti iz rubrike »