BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ni društvene mreže ne mogu bez politike

Ni društvene mreže ne mogu bez politike
21.09.2021. god.
Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.

U regionu Balkana malo-malo, pa neki izbori. Stranke se utrkuju da privuku birače, a budući da su sve društvene mreže besplatne, većina stranaka ih doživljava kao besplatnu reklamu. Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, kaže da se društvene mreže i dosta zloupotrebljavaju:

"Stranke koriste svaki mogući kanal komunikacije da pošalju političke poruke koje bi ih dovele ili zadržale na vlast. 

Takva aktivnost nije zaobišla ni društvene mreže i to je u redu. Ono što nije u redu je činjenica da se ni jedna državna institucija ne bavi reklamiranjem i plasiranjem  poruka političkih subjekata na internetu, tako da je ta siva zona u usponu godinama, pogotovo u poslednjim momentima pred sam izborni dan kada se naveliko krši izborna tišina" kaže Naim Leo. 

"Negativni komentari, plaćene bot mašine i realni ljudi za širenje propagande, etiketiranje i vređanje političkih protivnika, samo su neki primeri zloupotreba društvenih mreža. Na to se dodaje i doprinos ove mašinerije u kreiranju iskrivljene slike realnosti o realnom stanju u društvu, a uz potpunu kontrolu tradicionalnih medija, vlast onemogućuje kritiku, a ni dijalog.

Ostaje pitanje koja institucija treba da se bavi fenomenom društvenih mreža i političkih subjekata. Budući da REM ne radi ni osnovne funkcije koje su mu zakonom poverene, teško mi je da poverujem da će vlast želeti da uredi ovu oblast jer upravo ona i najviše zloupotrebljava mreže, a za dokaz imamo i gašenje više od 8000 lažnih naloga na Tviteru koje su isključivo hvalile vlast i predsednika. Drugim rečima, neće se na polju sankcionisanja zloupotrebe društvenih mreža učiniti ništa dok opozicija tim putem ne ugrozi vlast."

S. Mitrović  

Foto: Twitter 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »