BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Demokrate traže sankcije protiv 35 Rusa, uključujući premijera, navodeći „kršenje ljudskih prava“

RT: Demokrate traže sankcije protiv 35 Rusa, uključujući premijera, navodeći „kršenje ljudskih prava“
23.09.2021. god.

Predložena dopuna zakona o finansiranju Pentagona zahteva od Bele kuće da sankcioniše 35 ruskih građana zbog navodnih kršenja ljudskih prava - uključujući premijera, gradonačelnika Moskve, portparola Kremlja i rukovodioce TV kanala.


Odbor za zakone Predstavničkog doma SAD odobrio je amandman koji je predložio predstavnik Tom Malinovski, dajući Bajdenovoj administraciji rok od šest mjeseci za podnošenje izveštaja o tome da li neko od 35 navedenih osoba ispunjava kriterijume da se stavi na crnu listu prema Globalnom aktu Magnitskog, antiruskom zakonu o sankcijama.

Prvi na listi je Roman Abramovič, rusko-izraelski biznismen najpoznatiji kao vlasnik fudbalskog kluba "Čelzi". Među ostalim poslovnim ličnostima na listi su rukovodioci VTB banke Denis Bortnikov i Andrej Kostin; biznismeni Oleg Deripaska, Ališer Usmanov i Genadij Timčenko; izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler i izvršni direktor "Rosnjefta" Igor Sečin; kao i predsednik "Transnjefta" Nikolaj Tokarev.

Takođe se pominju i brojni visoki vladini zvaničnici: premijer Mihail Mišustin, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, ministar zdravlja Mihail Muraško i zamenik ministra odbrane Andrej Kartapolov.

Ciljajući Kremlj, u zakonu su navedeni pres sekretar predsednika, Dmitrij Peskov, šef predsedničkog kabineta Anton Vaino i prvi zamenik Sergej Kirienko.

Na spisku su i guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjev i guverner Lenjingradske oblasti Alekandar Beglov, zajedno sa gradonačelnikom Moskve Sergejem Sobjanjinom, predsednikom Centralne izborne komisije Elom Pamfilovomom, šefom savezne zatvorske službe Aleksandrom Kalašnjikovom i predsednikom državne razvojne korporacije VEB Igorom Šuvalovom. Tu su i načelnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov i Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin, kao i načelnik Nacionalne garde Viktor Zolotov.

Takođe je naveden niz mlađih državnih i lokalnih zvaničnika, uključujući šef transporta Službe za ekonomsku bezbednost, Viktor Gavrilov, šefa FSB-a u Čeljabinsku Dmitrij Ivanov, okružni sudija u Himkiju Elena Morozova, kao i šef policije Igor Jančuk i šef moskovskog tužilaštva Denis Popov. Predlog sankcija uključuje je i bivšeg glavnog tužioca Jurija Čajku i bivšeg zamenika ministra pravde Pavela Krašeninjikova.

Pored vladinih zvaničnika, na listi su i glavni urednik RT-a Margarita Simonjan, izvršni direktor "Kanala 1" Konstantin Ernst i voditelj TV emisije Vladimir Solovljev.Zaposleni u Kongresu Paul Massaro opisao je predlog kao „neverovatan zakon o nacionalnoj odbrani protiv kleptokratije“. Priložen je Zakonu o nacionalnim odbrambenim ovlašćenjima (NDAA), zakonu koji se mora usvojiti za finansiranje američke vojske, koji se trenutno probija kroz Dom i Senat.

Sankcije protiv bilo kog od navedenih pojedinaca bile bi zasnovane na Globalnom zakonu Magnitskog, odnosno proširenju zakona iz 2012. godine koji su SAD usvojile po nalogu međunarodnog investitora Bila Brovdera, koji je pokušao da se suprotstavi optužbama za utaju poreza protiv njega u Rusiji sa tvrdnjama o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Kremlja.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AP/J. Scott Applewhite / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da novim rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, kada je riječ o Cetinjskom manastiru, nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već da je...


Pjongjang je, kako se izveštava, izveo još jedan test naoružanja, pri čemu je japanski premijer Fumio Kišida rekao da je Severna Koreja danas lansirala dve balističke rakete. P

 Kako je sve počelo, kako si se zainteresovala za slikarstvo i umetnost? Još u vrtiću sam pokazivala talenat za crtanje kroz razne crteže, stvarane korišćenjem drvenih boja, flomastera. Vaspitačica, pa ...


Vežbe snaga zemalja članica ODKB počele su na jugu Tadžikistana, rekao je za RIA Novosti pukovnik Faridun Mahmalizoda, načelnik pres centra Ministarstva odbrane Tadžikistana. Ranije je komandant C


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, nalaze u prvom stepenu...


Ostale novosti iz rubrike »