BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija počela sa pripremama programa za sletanje čoveka na Mesec

Rusija počela sa pripremama programa za sletanje čoveka na Mesec
23.09.2021. god.

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec.


Materijali državne korporacije objavljeni su na web stranici javnih nabavki.

Ukazuje se da je, na osnovu rezultata rada, potrebno razviti zahteve za kosmičku tehnologiju za takve misije. Ukupna vrednost ugovora je 1,7 milijardi rubalja.

„Ciljevi istraživačkog rada: razvoj predloga, preporuka, zahtevi za perspektivne tehnologije, elemente i sisteme proizvoda raketne i kosmičke tehnologije, obezbeđivanje pouzdanog sprovođenja letova sa ljudskom posadom na Mesec, rad kosmonauta u kružnoj orbiti i površini Meseca, uzimajući u obzir potrebu rešavanja medicinsko-bioloških problema“, navodi se u materijalima, prenose RIA Novosti.

Po prvi put, "Roskosmos" je u svojim zvaničnim dokumentima naznačio da će Rusija koristiti prve rakete "Angara" i mali transportni brod za prve letove na Mesec sa ljudskom posadom.

Šef državne korporacije Dmitrij Rogozin napisao je na Fejsbuku u decembru 2020. godine da će se "Angara" koristiti u prvoj fazi lunarnog programa. Prema njegovim rečima, planirano je da se u drugoj fazi pređe na letove na superteškoj raketi, koja će biti stvorena na osnovu novih tehničkih rešenja. Rogozin je takođe nagovestio da će se vreme njenog stvaranja odložiti u odnosu na prethodni projekat.

Tender takođe uključuje razvoj za malo Mesečevo vozilo za poletanje i sletanje namenjeno za sletanje kosmonauta na površinu Zemljinog satelita. U intervjuu za RIA Novosti u avgustu 2020. godine, Rogozin je izvestio da bi sletanje bilo nemoguće bez ovog kompleksa, ali da njegov razvoj u to vreme nije bio uključen ni u jedan od programa.

Osim toga, ugovor predviđa razvoj novog kosmčikog odela za rad na Mesecu i stvaranje njegovog eksperimentalnog modela, sredstava za zaštitu zdravlja kosmonauta, građevinskog lunarnog rovera, „lunomobila“, useljivih i energetskih modula lunarne baze i broda za isporuku tereta na Mesec. Veći deo ovoga bio je uključen u nacrt „Saveznog kosmičkog programa za 2016-2025“ pre njegovih izmena 2015-2016.

Dalje, dokument predviđa razvoj superteške rakete, transportnog broda sa ljudskom posadom i broda za poletanje i sletanje na Mesec.

Rad prema ugovoru podeljen je na delove. Prvi rezultati trebali bi biti predstavljeni krajem 2022. godine. Generalno, ceo program treba pripremiti do sredine novembra 2025.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/Sergeй Kudь-Sverčkov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...


Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže za Glas Srpske da institucijama BiH njenim Ustavom nisu povjerene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbjednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da tokom predstojeće posete Ruskoj Federaciji planira da govori u Državnoj dumi i na televiziji na ruskom jeziku. Šef srpske države


Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da novim rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, kada je riječ o Cetinjskom manastiru, nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već da je...


Pjongjang je, kako se izveštava, izveo još jedan test naoružanja, pri čemu je japanski premijer Fumio Kišida rekao da je Severna Koreja danas lansirala dve balističke rakete. P


Ostale novosti iz rubrike »