eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Orban okrivio Brisel za visoke cene gasa u EU

RT: Orban okrivio Brisel za visoke cene gasa u EU
08.10.2021. god.

EU bi trebala povući svoju politiku usmerenu na suzbijanje klimatskih promena jer je ona razlog za rekordan skok cena energije na kontinentu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Računi za energiju povećavaju se za potrošače širom Evrope zbog loših odluka koje su donele „birokrate u Briselu“, koji se bore za ekologiju stalnim povećanjem cena energije proizvedene iz uglja i gasa, insistirao je Orban.

"Ove odluke moraju biti povučene. Sadašnje cene gasa su tamo gde bi trebale biti 2035. godine. Brisel nije rešenje danas, oni su problem", rekao je on.

"Poljaci, Česi i mi Mađari zahtevaju da se pravila povuku."

 

Prema njegovim rečima, teška situacija na energetskom tržištu biće na dnevnom redu sledećeg samita EU, a Budimpešta, Varšava i Prag će na sastanku predstaviti jedinstveni front i ponuditi svoja rešenja za krizu.

Orban je ponovo napao visokog predstavnika EU za klimatsku politiku Fransa Timermansa, koji se snažno zalaže da EU smanji emisiju gasova staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine. Nedavno je upozorio da bi rastuće emisije iz evropskog transportnog sektora mogle sprečiti blok da postigne taj cilj .

"To je komesar po imenu Timermans, koji nam predstavlja najveću pretnju", rekao je premijer.


Mađarski lider već je napao Timermansa tokom svoje posete Sloveniji u četvrtak, rekavši da su "njegove kalkulacije netačne i da stanovnici EU moraju platiti dodatnu cenu". On je takođe kritikovao politiku EU o klimatskim promenama kao "glupu".

Oni koji ne plaćaju „dodatnu cenu“ zapravo su Mađari, pošto su ograničenja povećanja cena gasa i električne energije za domaćinstva u zemlji uvedena nakon što ih je uvela Orbanova vlada 2010. godine.

Nagli porast računa za energiju u EU, za koji stručnjaci kažu da je podstaknut povećanjem cena gasa i naglim troškovima dozvola na tržištu ugljenika, samo je povećao podele o zelenoj tranziciji unutar unije od 27 članica. Dok bogate nacije to vide kao znak za pojačavanje akcija protiv klimatskih promena, siromašnije zemlje izražavaju sve veću zabrinutost zbog ekonomskih posledica ovih mera.

Sredinom nedelje evropske cene gasa postavile su zastrašujući rekord porastom iznad 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara - skoro tri puta više nego u septembru. Cijena je značajno pala nakon što je Rusija saopštila da će povećati isporuke gasa u blok, ali situacija i dalje ostaje teška.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Bernadett Szabo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kontroverzni gasovod "Severni tok 2" još uvek nije sertifikovan i u funkciji zbog pritiska Vašingtona koji pokušava da istera Rusiju sa tržišta gasa EU, izjavio je u predsednik Srbije. ...


Recipročne mere koje je Kremlj uveo kao odgovor na antiruske sankcije ozbiljno su pogodile međusobnu trgovinu između Moskve i Atine, a grčki izvoz u Rusiju je prepolovljen u poslednjih...

Nedostatak azotnog đubriva u svetu koji se koristi za povećanje prinosa može uticati na cene hrane sledeće godine. Globalne cene azotnog đubriva su na najvišim nivoima u poslednjih deset ...


"Gasprom" je pristao da udovolji zahtevu Moldavije da od danas ne prekida isporuke gasa, rekao je portparol kompanije Sergej Kuprijanov. "Moldavska strana u potp

Rusija i Srbija aktivno razmatraju projekat strateške ekonomske saradnje za narednih pet godina, koji je blizu potpisivanja, rekao je za RIA Novosti Andrej Hripunov, šef ruske trgovinske misije u...


Za visoke stope inflacije koje pogađaju džepove potrošača širom EU može se okriviti Rusija, tvrdi poljski premijer, pokazujući prstom na ruski izvoz gasa i gasovod "Severni tok 2".


Ostale novosti iz rubrike »