BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Sputnjik V“ beznačajno manje efikasan protiv delta soja i nudi bolju zaštitu od vakcina drugih proizvođača

RT: „Sputnjik V“ beznačajno manje efikasan protiv delta soja i nudi bolju zaštitu od vakcina drugih proizvođača
29.06.2021. god.

Proizvođači prve na svetu, ruske vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V", rekli su da njihova formula nudi najbolju zaštitu protiv novog tipa koronavirusa "delta", iako se je sa mutiranim sojem virusa teže boriti.


Obraćajući se danas novinarima, Denis Logunov, zamenik direktora Instituta Gamaleja koji je razvio vakcinu, upozorio je da je došlo do smanjenja efikasnosti vakcine protiv novog tipa, za koji se veruje da potiče iz Indije.


Izvedena su laboratorijska ispitivanja koja su osmišljena da pokažu koliko su antitela data vakcinom bliska onima koja su potrebna za borbu protiv ovog soja, rekao je on.

„Vidimo da postoji blagi pad aktivnosti seruma u odnosu na soj delta“, otkrio je naučnik.

„Za `Sputnjik V` to je otprilike pad od oko 2,6 puta“, rekao je Logunov na konferenciji za novinare.

Međutim, formule strane proizvodnje imale su sličan efekat i bile su tri do pet puta manje efikasne, dodao je on.

„Stoga smo optimistični u pogledu efikasnosti koju vidimo. Pad postoji, ali je pad beznačajan“, dodao je Logunov.

Sve u svemu, "Sputnjik V" i dalje nudi snažnu zaštitu od infekcije, ozbiljnih bolesti i hospitalizacije, kažu njegovi proizvođači, čak i ako laboratorijski testovi pokažu da je manje specifičan za taj saj.

Istovremeno, upozorio je akademik, Rusija ima „ogroman procenat ljudi koji nisu vakcinisani“, što pruža „idealne uslove“ za evoluciju novih sojeva.

Zvaničnici u zemlji upozorili su da se ponovni porast slučajeva koji su doveli do porasta popunjenosti bolnica i rekordnog broja smrtnih slučajeva svodi na tip delta. Oko 90% novih slučajeva u glavnom gradu Moskvi sada se pripisuje tom soju.

Ranije danas, naučnici iz Naučnog centra Vektor u Sibiru rekli su da su izveštaji o novom i opasnom soju koji se širi zemljom, nadimka „delta plus“, bili precenjeni. Šef jedinice za istraživanje virusnih infekcija instituta Aleksandar Semenov rekao je da „nije dokazano da će takva mutacija biti održivija“.Kremlj je takođe saopštio da je potražnja za vakcinama protiv koronavirusa poslednjih dana porasla, a na snagu su stupile nove mere koje zahtevaju da mnogi radnici dobiju vakcine. U Moskvi će građanima biti zabranjen pristup barovima, restoranima i drugim ugostiteljskim mestima ako nemaju ku-ar kod koji potvrđuje da su imuni ili ako imaju negativan pi-si-ar test, ne stariji od tri dana.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / MAHMUD HAMS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec. Materijali državne korporacije objavlje


Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima...


Ruska kosmička nosač-raketa "Sojuz" sa 34 satelita u vlasništvu britanske kompanije "OneWeb" uspešno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur. Sateliti su namenjeni da pomognu u proširenju globalne pokrivenosti internet

Šef UN-a za ljudska prava pozvao je na moratorijum na upotrebu određenih tehnologija veštačke inteligencije, poput masovnog prepoznavanja lica, sve dok ne postoje „odgovarajuće zaštite“ protiv njenog potencijalno „kat...


Kosmičke snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspešno su lansirale raketu-nosač "Sojuz-2.1v" sa kosmodroma Pleseck, saopšteno je za RIA Novosti u Odelenju za informacije i masovne komunikacije Ministarstva odbrane.


Ostale novosti iz rubrike »