BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Jakutsk: Šta leti videti u najvećem gradu na večno smrznutoj zemlji

Jakutsk: Šta leti videti u najvećem gradu na večno smrznutoj zemlji
26.10.2019. god.

 To je grad dijamanata, mamuta i smrznutih ribljih fileta koje meštani zovu „stroganjina“. Ako se bojite zime, dođite ovde preko leta! Grad nije ništa manje egzotičan, a dodatni prtljag tople odeće možete ostaviti kod kuće.

U glavnom gradu najvećeg ruskog regiona zgrade zbog permafrosta stoje na balvanima, a stanovnici cele zime zbog hladnoće ne gase motore automobila. Ovo je Jakutsk. Zimi ovde možete da osetite pravi jakutski mraz, dok leti možete uživati u lepoti jakutske prirode.

Jakutsk je jedan od najstarijih gradova u Rusiji. Smatra se da je osnovan 1632. godine, kada je kozački odred na čelu s Petrom Beketovom podigao Jakutsku tvrđavu na levoj obali reke Lena. Međutim, neki istoričari smatraju da se naselje ovde pojavilo mnogo ranije.

Donedavno se do Jakutska moglo stići samo avionom. Iz Moskve, Novosibirska i Sankt Peterburga tokom cele godine postoje direktni letovi. Oni su prilično praktični (let iz Moskve traje šest sati), ali su, nažalost, prilično skupi. Od avgusta 2019. godine postoji mogućnost da se u Jakutsk stigne vozom, ali to putovanje neće trajati šest sati, već šest dana!

Stari grad

Jakutsk je kompaktan grad i njegov centar možete obići za dva ili tri sata. Glavna ulica, Prospekt Lenjina, povezuje tri trga: Družbe, Lenjina i Ordžonikidzea.

U blizini Lenjinovog trga nalazi se istorijski i arhitektonski kompleks Starog grada, koji sadrži primerke drvene arhitekture tipične za Jakutsk 17-18 veka. Uprkos svom imenu, sve zgrade u Starom gradu su novogradnje. Ako vas zanimaju istorija grada i etnografija, savetujemo vam da posetite Jakutski državni muzej istorije i kulture naroda Severa koji je ime dobio po Jemeljanu Jaroslavskom i koji se nalazi nedaleko od Starog grada.

U srcu Starog grada nalazi se i tržni centar Kružalo, u kojem ćete pronaći najbolje brendove jakutskog nakita koji nude široki izbor ukrasa od zlata, srebra i dijamanata, naravno.

Riznica Republike Sahe (Jakutije)

Na putu prema Starom gradu, u zgradi Komiteta za plemenite metale i drago kamenje Republike Sahe, naći ćete nešto što podseća na Dijamantski fond u Kremlju. To je Riznica Republike Sahe. Muzej poseduje najbolje ukrase jakutskih draguljara, kao i grumene zlata i dijamante pronađene u Jakutiji.

Carstvo permafrosta

Drugi muzej koji obavezno treba da posetite je Carstvo permafrosta, u kojem zima vlada cele godine. On se nalazi u starom rudarskom tunelu u podnožju brda Čočur Muran, jednog od najviših u okolini Jakutska. Pre nego što je postao muzej, tunel je služio kao veliko prirodno skladište za meso, ribu i drugu hranu. 

Ovde postoji čak i mali paleontološki muzej u kojem možete videti najpoznatije pronalaske mamuta, posebno glavu jukagirskog mamuta, otkrivenu u jakutskom Ust Janskom rejonu. 

Etnografska imanja

Valentina Atlasova

Nedaleko od Carstva permafrosta nalaze se dva etnografska kompleksa: Čočur Muran i imanje Atlasov. Oba imaju restorane u kojima možete probati jakutsku kuhinju.

Čočur Muran će biti zanimljiv onima koji vole lov, putovanja i prirodu. 

Ako vas zanimaju tradicionalni jakutski način života i običaji - posetite imanje Atlasov.

Lenski stubovi

U nepreglednim prostranstvima Jakutije nad beskonačnom rekom Lenom izdižu se Lenski stubovi: veličanstveno čudo prirode, stene od crvenog peščara, mestimično obrasle šumom, koje se ogledaju na glatkoj površini velike reke. Posetioci se mogu popeti na neke litice sa slojevima svetlucavog kvarcita i uživati u pogledu sa najmlađeg ruskog rezervata prirode na spisku UNESKO-a.

Iz Jakutska do Lenskih stubova voze motorni čamci. Upravo ovaj deo puta turisti najčešće pamte, jer su lepote severnih dalekoistočnih predela očaravajuće. 

Većina ovih stena nije pristupačna za posetioce, ali u rezervatu postoji nekoliko vidikovaca na visini od oko 100 metara, sa kojih svako može da uživa u posmatranju okolnih predela i velike sibirske reke.

Lednik Buluus

Zar po velikim vrućinama mnogi ne požele da se ispruže po ledu? U Jakutiji postoji pravo mesto za to: lednik Buluus 100 kilometara od Jakutska, prestonice republike.

Buluus u prevodu sa jakutskog znači „lednik“. Ovo je veoma posebno mesto, jer tu se nalazi izvor podzemnih voda na kojem se formira slojevita ledena masa slatke vode. Buluus se zato ne topi čak ni leti.

Leti na ovom mestu čovek može da uživa u bajkovitom pejzažu. Zamislite samo: +30°C (u Jakutiji leto je obično toplo, mada kratko), zelena trava, gusta borova šuma i beli lednik.

Kada je vreme toplo, gornji slojevi Buluusa se tope i tada se po čitavom ledniku obrazuju izuvijani tuneli.

Praznik letnjeg sunca

Najduži letnji dani u Republici Saha (Jakutija) vreme su za proslavu praznika Isiah u dolini Tujmada. Žitelji ovog kraja Rusije ove dane ne samo što posvećuju slavljenju Sunca kroz zabavu, piće, jahanje, rvanje i ples, već je to takođe prilika da se sretnu sa svojim rođacima i prijateljima iz različitih krajeva regiona.

Većina nas samo jednom (ili dvaput) godišnje slavi Novu godinu, ali narod iz Jakutije poštuje drevnu tradiciju u skladu sa kojom obeležava još jedan početak godine. Ova tradicija vodi poreklo od kulta obožavanja Sunca i božanstva plodnosti.

Galina Molozevska, Russia beyond  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Fotografije na Instagramu Sergeja Dolje više liče na pejzaže sa drugih planeta nego na prizore iz Rusije (što zapravo jesu). Ovo su samo neki od njegovih snimaka.


Našavši se u Republici Tuvi na jugu Sibira lako možete poverovati da ste u svakom pogledu u nekoj drugoj zemlji, a ne u Rusiji. Sve je drugačije: religija, jezik...

Iako je zbog plaže, sunca i mora, većini leto omiljeno doba za odmor, postoje i turisti koji  obožavaju zimu i sneg i sve čari koje sa tim dolaze. Naša...


Drevna zemlja Jugra, u kojoj se nalazi grad Hanti-Mansijsk, čuva tragove života praistorijskih ljudi i pećine izumrlih životinja. Ali u novije vreme ovde je pronađena nafta, pa je prestonica...

Krajem jula Srbiju su „okupirali“ geografi iz Rusije. Do sredine avgusta učesnici Sedmog međunarodnog ekološko-geografskog kampa Ruskog geografskog društva izučavaće prirodna bogatstva bratske zemlje, voditi razgovare na teme ekologije,...


Rusija ima 67 pomorskih luka na 12 mora, od Crnog i Baltičkog mora do Tihog i Severnog ledenog okeana. U prometu najvažnijih među njima ogroman udeo imaju ruska nafta,...


Ostale novosti iz rubrike »