BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Srbija je primamljiv ćilim u hiljadu boja“: Šta fascinira učesnike kampa Ruskog geografskog društva

„Srbija je primamljiv ćilim u hiljadu boja“: Šta fascinira učesnike kampa Ruskog geografskog društva
15.08.2021. god.
Krajem jula Srbiju su „okupirali“ geografi iz Rusije. Do sredine avgusta učesnici Sedmog međunarodnog ekološko-geografskog kampa Ruskog geografskog društva izučavaće prirodna bogatstva bratske zemlje, voditi razgovare na teme ekologije, prirode, geografije i posećivati mesta sećanja zajedničke istorije, piše ruski portal „Balkanista“.


„Naše putovanje Srbijom započeto 30. jula trajaće do 16. avgusta. U ovu avanturu uključilo se 16 naših prijatelja i kolega iz Rusije, imamo jednog učesnika iz Republike Srpske i jednog Italijana koji govori ruski. Ukupno nas je 36, uključujući i studente sa Geografskog fakulteta Beogradskog univerziteta. Proputovaćemo celu zemlju kako bismo se upoznali sa lepotama Srbije. Raspored je vrlo gust, polazimo u osam ujutru, a večeramo tek u jedanaest sati uveče“, rekao je Miroljub Milinčić, direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i rukovodilac grupe.

Za nešto više od dve nedelje turneje nakupilo se toliko utisaka da su otvorene dve izložbe fotografija.

„Iz Beograda smo otputovali u Belu crkvu, a kasnije se prebacili na desnu obalu Dunava i prvu izložbu fotografija RGD otvorili u Golupcu, a drugu u Negotinu. Noćili smo u Kladovu, da bismo se povukli na Kopaonik, svojevrsnu bazu, i odatle svakodnevno pravili male krugove po neposrednom okruženju. Prošli smo kroz Brus, posetili jezero Ćelije, i važno arehološko nalazište Pločnik, značajno kako za arheometarulgiju, tako i arheourbanizam, jedan od najznačajnijih lokaliteta te vrste u svetu. Posetili smo i Rusko-srbski humanitarni centar u Nišu, obišli Ćele-kulu i sada se nalazimo na putu za Aleksinac, gde se u parku Brđanka nalazi spomenik ruskim dobrovoljcima palim u ratu 1876. godine. Posetićemo i Rusku crkvu u Adrovcu i Manastir svetog Romana u kome je sahranjeno srce pukovnika Rajevskog“, referisao je direktno sa puta Milinčić.

Geografi planiraju i posetu Republici Srbskoj i znamenitom Višegradu, a u Srbiju se vraćaju preko Bajine Bašte da ne propuste da se dive masivu Tare.

„Obišli smo između ostalog i manastire Ljubostinja, Žiča i Studenica“, kaže Miroljub Milinčić koji iscrpno i sa neskrivenom radošću upoznaje svoje štićenike sa lepotama i bogatom istorijom Srbije.

Inače, Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji objavio je dve knjige, na srbskom i ruskom, posvećene ruskom kulturnom nasleđu u Srbiji, gde je popisano oko 350 lokaliteta i značajnih događaja, ističe Miličić. Predstavljena je u Moskvi, Krasnodaru i Smolensku, a ove jeseni, kako u poverenju otkriva, u Rusiji će dobiti vrednu nagradu za istorijsko istraživanje. Po rečima direktora Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, pokazivanje lepota i bogatstava Srbije ruskim studentima najbolji je način da se Srbija otvori za Ruse i osvoji njihova srca.

 

Studentkinju Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Jekaterinu Titovu toliko je oduševila Srbija da je kao učesnica kampa naučila srbski i sada pomaže ekspediciji kao prevodilac.

„Nisam prvi put u Srbiji, međutim svaki put ponovo sa velikim oduševljenjem otkrivam nova mesta. Srbija je atraktivni ćilim u mnoštvu boja, sa skrivenim riznicima u svakom regionu. Srbi su me osvojili smislom za humor, vrlo su komunikativni, jezici su nam bliski, razumem srpske pesme i šale. Sa ovog putovanja poneću ne samo uspomene na nove prijatelje, nego i fantastične pejzaže Kopaonika i Đerdapske klisure od kojih zastaje dah“, rekla je Jekatarina Titova.

Treba reći da je u Srbiji od 17. do 27. juna održana turistička auto trka koju je organizovalo Rusko geografsko društvo. Ruta je obuhvatala više od pedeset kulturno-istorijskih i objekata prirode, kao i mesta sećanja vezanih za istoriju rusko-srbskih odnosa. Očekuje se da Turistička organizacija Srbije ovu „mapu puta“ RGD uvrsti u listu preporučenih turističkih pravaca koje treba posetiti.

 

Trka je prva faza grandioznog projekta „Nestvarnih 10110 kilometara Rusije“. Reč je o sportsko-turističkoj inicijativi Ruskog geografskog društva tokom koje će se učesnici iz Rusije i Srbije upoznavati sa lepotama, prirodnim bogatstvima i znamenitostima Rusije. Očekuje ih savladavanje deset kilometara duge distance na otvorenoj vodi na Krimu, desetodnevna auto trka od Sevastopolja do Vladivostoka (deset hiljada kilometara) i sto kilometara duga pešačka ruta u Primorskom kraju.

Balkanist, Russia beyond

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Fotografije Miroljuba Milinčića / Balkanist / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Našavši se u Republici Tuvi na jugu Sibira lako možete poverovati da ste u svakom pogledu u nekoj drugoj zemlji, a ne u Rusiji. Sve je drugačije: religija, jezik...


Iako je zbog plaže, sunca i mora, većini leto omiljeno doba za odmor, postoje i turisti koji  obožavaju zimu i sneg i sve čari koje sa tim dolaze. Naša...

Drevna zemlja Jugra, u kojoj se nalazi grad Hanti-Mansijsk, čuva tragove života praistorijskih ljudi i pećine izumrlih životinja. Ali u novije vreme ovde je pronađena nafta, pa je prestonica...


Rusija ima 67 pomorskih luka na 12 mora, od Crnog i Baltičkog mora do Tihog i Severnog ledenog okeana. U prometu najvažnijih među njima ogroman udeo imaju ruska nafta,...

Stanovnici Vladivostoka sa ponosom i optimizmom zovu svoj grad „ruski San Francisko“


U Moskvi je sve naj-naj. Gde god se okrenete, okružuju vas najskuplji hoteli, najluksuzniji restorani, najlepši hram, najveća tvrđava, najposećeniji muzej, najzanimljiviji park i najatraktivnija prodavnica u Rusiji. Među...


Ostale novosti iz rubrike »