BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Nije vjera tvrda u jačega

Nije vjera tvrda u jačega
30.08.2021. god.
Ova Basna govori kao su se tri vola udružila i došla na planinu gdje ima “dosta trave i vode”. Kada se pojavio vuk i htio da ih pojede, složni volovi ga dočekaše “na rogove”.

Kako bi ih savladao, vuk pribjegava lukavstvu i pokuša da razbije grupu volova koristeći njihove slabosti. Miješanje vuka u odnose među volovima počelo je postupno. Volovi imaju imena Plavonja, Rudonja i Galonja. Vuk prvo nagovara Plavonju i Rudonju da izdaju Galonju, iz razloga da njima ostane sva paša. Naivni volovi povjerovaše vuku i izdadoše Galonju.

 
Pošto je vuk uspio da se lako domogne plijena, on se opet pregovara sad sa Plavonjom da izda Rudonju kako bi samo njemu ostala sva paša i obećao mu da ga neće napasti. Pošto je Plavonja izdao Rudonju, vuk je krenuo na njega. On sam nije mogao da se odbrani od vuka. Plavonja se zato pozva na vukovo obećanje i reče: “Zar ćeš pogaziti zadatu riječ, vuče?”
 
Vuk mu odgovori: – “Nije vjera tvrda u jačega!” Tako su na kraju svi volovi bili pojedeni, jer ih brojačnao nije bilo dovljno da bi si mogli braniti.
 
Basna je veoma kratka, ali nosi jako pouku. Prikazuje tipičnu situaciju u kojoj je grupa slabijih zapravo jača od kada se udruže. U ovom slučaju grupa su tri vola, da ih je bilo i šest situacija bi bila ista, jer je vuk odvlačio iz grupe jednog po jednog. Da bi u tome uspio, morao je da obeća zadnjem od njih da će da ga poštedi. Ali kao i uvijek u ovakvim slučajevima, obećanje traje samo dok onaj koji obećava od njega ima koristi, na kraju se obećanje krši.
 
 
Upravo u tome glavna je pouka priče i ona je izražena u poslednjoj rečenici.  Nije vjera tvrda u jačega. Odnosno, onaj koji je jači, koji vlada situacijom, ne mora da održi obećanje. Na žalost, ovu pouku često zaboravimo i upravo zato dopuštamo da nas iznevjere lažnim obećanjima. Što je najgore, u ovoj basni su drugovi-partneri prvi počeli sa izdajom, što situaciju čini još gorom.
 
U tome leži poenta priče – ljudi su spremni za malo lične bezbjendosti i udobnosti da izdaju svoje prijatelje. I uvek ih izdaju vukovima, šta je u ovom slučaju metafora za vlastoljubive ljude, koji kasnije bez milosti iznevjere sva obećanja i dogovore.

Okupoatori koriste ove činjenice vjekovima, praveće podjele među istim narodom pokorene države, dijele ih i zavađaju, okreču jedne protiv drugih. Jednima obećavaju povlastice, savezništvo, drugima prijete. Tako su činili na ovim prostorima Turci, Austrougari, i ostali.

Tako su okupaotri stvarali nove narode i nacije sukobljavajući ih s onim od kojih su postali.

Rezultat je bio stradanje i onih koji su ostali vjerni svojim korijenima i onih koji su nastojali da se dodvore okuptorima.

Kažu, da volovi nisu previše inteligentni, pa je vuk iskoristio taj njihov hendikep. 
Da li iz ove basne i dosadašnje istorije mogu da izvuku pouke Srbi, Muslimani, Bošnjaci, Crnogorci, pokatoličeni Srbi ili će na kraju lukavi vuk sve da ih lekvidira?
 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Polazak deteta u školu je veoma važno razdoblje u njegovom životu. Igra se postepeno zamenjuje knjigom i školskim obavezama i neretko je ovaj prelaz najveći problem. Zbog toga i...

  Nakon zimskog raspusta, koji je trajao nešto duže zbog mera protiv pandemije, Likovna radionica počinje sa radom u svojim prostorijama od 20.januara.     "Jedva čekamo da krenemo sa radom, naravno, ...


Sa prof. dr Ljiljanom Marković, našim svetski priznatim stručnjakom za japanologiju i v.d. dekankom Filološkog fakulteta, razgovarali smo o aktuelnim pitanjima univerzitetske nastave u uslovima vanrednog stanja.

Grafički dizajn je, ukratko rečeno, „umjetnost ili vještina kombinovanja teksta i slika u reklamama, magazinima i knjigama“.


Najveća opasnost za gubitak stečenog ugleda organizacije je krizna situacija. Kriza je neplanirani i neželjeni izrazito negativni proces koji traje određeno vrijeme. Krizni negativni uticaj može ugroziti dugoročni opstanak...


Ostale novosti iz rubrike »
BTGport.net - u1
Istaknimo srpske zastave

SLIKA SEDMICEWEB SHOP
WebMaster

DjEVOJKA DANA