BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Šta se više isplati: popraviti ili prodati polovan automobil?

Šta se više isplati: popraviti ili prodati polovan automobil?
29.04.2021. god.
U poslednje vreme vaš automobil je više u auto-servisu nego na putevima i ulicama. I što je najgore, čeka vas još jedna velika popravka.

Dozlogrdila vam je potraga za auto delovima i čekanje u servisima, pa već  izvesno vreme razmišljate da li se i dalje isplati ulagati u auto i nadati se da je to poslednja popravka za duži vremenski period. Ili je možda bolje prodati ga i taj novac iskoristiti za kupovinu novog vozila?

Odluka svakako nije laka i nije jednostavno reći: „To je to, prodaću svoj auto“.

Opcije za prodaju polovnog automobila

Na vašu odluku o prodaji verovatno će uticati to koliko novca možete dobiti za vaš polovan automobil, kao i to koliko ga brzo možete prodati.

Ako vam je potrebno puno novca za popravku, a velika je verovatnoća da za auto nećete dobiti dobru cenu, možda vam se više isplati da vozilo prodate otkupljivačima polovnih automobila. U tom slučaju nećete morati da jurite i sređujete papirologiju. Sve to u najkraćem mogućem roku umesto vas uradiće agencija. A novac ćete dobit odmah. Vaše je samo da spremite vlasničku dokumentaciju i uzmete novac.

Sa druge strane, prodajom privatnim licima, možda možete dobiti koji evro više ali moraćete da se potrudite oko oglašavanja, odgovaranja na pitanja potencijalnih kupaca, eventualnog testiranja vozila ako to neko od budućih kupaca zahteva itd. Ovakav način prodaje se može odužiti, što svakako zavisi i od cene koju ste postavili za vaše polovno vozilo.

Pored ove dve opcije, imate i mogućnost prodaje automobila u delovima. Međutim, za to će vam biti potreban alat, ali i znanje kako bi ste demontirali deo koji želite da prodate. Možda ćete na ovaj način zaraditi više ali moraćete i daleko više da se potrudite, da pronađete kupce za delove, da se dogovarate oko cene za svaki deo itd. Ne zaboravite da će se prodaja delova sigurno odužiti, a ako je model vašeg automobila specifičan pitanje je da li ćete uopšte moći da nađete kupce za delove.

5 pitanja koja morate postaviti sebi pre odluke o prodaji kola

Nema univerzalnog odgovora na pitanje kada je pravo vreme da stanete sa ulaganjem u vaše staro vozilo koje se sve češće kvari, ali postoje stvari koje trebate imati na umu pre nego što donesete odluku. Da biste lakše odlučili da li ćete nastaviti da popravljate svoj auto ili ćete ga prodati, postavite sebi ovih 5 pitanja.

#1 Koliko vas koštaju popravke?

Za većinu ljudi, odluka da li popravljati ili prodati automobil, svodi se na jednostavnu računicu i novac. U tom slučaju, prvo na šta treba obratiti pažnju je koliko zapravo trošite na popravke i održavanje auta u tehnički ispravnom stanju u poslednjih godinu ili dve. Ako se ispostavi da ste plaćali samo redovne troškove servisiranja, dodajući na to sto ili dvesta evra za nove pneumatike ili druge sitne popravke, onda ste u dobroj situaciji.

Međutim, ako neki od glavnih delova, poput motora, menjača, alternatora, počinju da se kvare jedan za drugim, to je znak da bi trebalo razmisliti o prodaji. Ispravan rad ovih delova je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje automobila i bezbednu vožnju. Uz to, ako su na vašem vozilu vidljivi prvi znaci korozije ili postoje dublje ogrebotine i tragovi saobraćajnih nezgoda onda bi možda bilo bolje da  potražite otkupljivače polovnih automobila i zatražite njihovu procenu vozila.

Dakle, važno je proceniti koliko će vas koštati popravka i da li će nakon nje problem biti rešen, a vozilo zadovoljiti vaše zahteve u pogledu ispravnosti, estetike i ekonomičnosti. Ako se  odlučite za popravku, svakako ćete vašem autu podići vrednost u slučaju da kasnije ipak rešite da ga prodate.

#2 Da li su popravke sve učestalije?

Iako popravke menjača ili motora mogu stvoriti veliki troškove, ne treba zanemariti i cenu takozvanih „sitnih“ kvarova. Neispravan mehanizma za podizanje stakla, zamena dotrajalih kočionih cilindara, istrošenih kočionih pločica, ležajeva ili zamena delova trapa... Sve ove delove moraćete zameniti pre ili kasnije i to nisu pojedinačno skupe popravke. Međutim, ako su sve učestalije troškovi mogu biti prilični.

S obzirom na to da starija vozila stalno zahtevaju sitne popravke od kojih se neke relativno često mogu ponavljati, možda bi bilo pametnije da novac koji biste uložili u servisiranje usmerite na kupovinu drugog, mlađeg automobila.

#3 Da li razmišljate o  kupovinu drugog automobila?

Kada razmišljate o kupovini drugog polovnog  četvorotočkaša ili popravci polovnog, važno je da realno procenite troškove za obe opcije. U mnogim slučajevima kupovina novog auta može izgledati kao prevelika investicija, ali u stvarnosti može biti mnogo povoljnija opcija nego stalne popravke starog.

Na primer, novac od prodaje starog vozila za učešće i  150 evra mesečne rate za auto kredit mnogo je bolja opcija nego izdvajanje 1000 ili  više evra za popravku starog automobila. Osim što nećete gubiti živce na česte odlaske kod majstora dobićete i na udobnosti, a pre svega na bezbedenosti.

#4 Koliko zapravo vredi vaš automobil?

Amortizacija ne ide ruku pod ruku sa vrednošću vozila, čak i kod onih koja su relativno malo korišćena. Primera radi, u prvoj godini Folksvagen Golf izgubi oko 12% od cene a Reno Klio 16%. Ostale marke automobila gube na ceni još više. Naravno, sve zavisi i od klase kojoj vozilo pripada, pa obično automobili visoke klase brže gube na ceni. Audi A8 ili BMV serije 7 izgube čak 61% vrednosti nakon prvih pet godina korišćenja.

Godina proizvodnje, pređena kilometraža i neophone popravke na automobilu koje čekaju potencijalnog vlasnika mogu spustiti cenu vašeg polovnjaka na jako nizak nivo. Može se čak desiti da vas popravka košta više od sume koju možete da dobijete za vaš automobil, i u tom slučaju vam se svakako ne isplati da ga popravljate.

Sa druge strane, ako su popravke manjeg obima i ako znate da ćete nakon njih dobiti potpuno ispravno prevozno sredstvo koje vas  može dobro služiti još nekoliko godina, razmislite o tome da ipak zadržite vozilo.

#5 Da li je vaš automobil još uvek bezbedan?

Ako je vaše polovno vozilo veoma staro, razmislite koliko je zapravo bezbedno. Danas novi modeli dolaze sa sofisticiranim sigurnosnim sistemima, počev od vazdušnih jastuka do kamera i senzora koji vozačima daju signalizaciju, pa i preuzimaju upravljanje nad automobilom u kritičnim situacijama. Sve ovo je u cilju što većeg nivoa bezbednosti putnika i potreba da se zadovolje novi bezbedonosni propisi.

Dakle, ako ste vlasnik automobila starog par decenija, on verovatno neće ispunjavati sve bezbedonosne uslove koje moraju da ispune nova vozila. Auto vas je možda dobro služio godinama, ali je možda došlo pravo vreme da ga prodate i kupite nov.

Umesto zaključka

Popravka vam može uštedeti novac i produžiti druženje sa vašim ljubimcem. Ipak, veoma je važno da prepoznate kada je stvarno došao kraj i kada je najbolje vreme da zamenite vaš auto kako bi za njega dobili najbolju cenu. Nadamo se će vam ove smernice pomoći da donesete pravu odluku.

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najveći svetski auto konglomerat Volkswagen uložiće u fabrike u Kini preko dve milijarde eura.


Vozačka dozvola i ključ u rukama nisu jedini elementi koji vas čine vlasnikom automobila. Prvo i osnovno pravilo koje bi svaki vozač trebalo da zna jeste da ako želite...

Već duži niz godina čitamo o dolazećoj generaciji električnih super automobila. Električni automobili su do sada imali problema sa pregrevanjem prilikom duže vožnje velikom brzinom, a i kočnice nisu...


Tesla je lider na polju električnih automobila, ali i baterija, solarnih panela i veštačke inteligencije.

Tržište terenaca  je u stalnom porastu u Evropi i Americi, kao i u Kini i celoj Aziji. Kupci širom sveta vole praktičnost i prostranost ovih vozila, a mnoge auto...


  Budućnost auto industrije je svakako u elektro-pogonu, a jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porše, planira da većinu


Ostale novosti iz rubrike »
BTGport.net - u1
Istaknimo srpske zastave

SLIKA SEDMICEWEB SHOP
WebMaster

DjEVOJKA DANA