BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poverljivi britanski vojni dokumenti navodno pronađeni na autobuskoj stanici govore kako bi Rusija mogla da reaguje na upad u vode Krima - mediji

RT: Poverljivi britanski vojni dokumenti navodno pronađeni na autobuskoj stanici govore kako bi Rusija mogla da reaguje na upad u vode Krima - mediji
27.06.2021. god.

Britanija je razmišljala šta bi Moskva mogla učiniti ako pošalje ratni brod u sporne vode, blizu Krima, prema „tajnim“ dokumentima koji su navodno pronađeni na autobuskoj stanici. Do curenja dolazi nakon što je otkriveno da je London lagao o incidentu.


Dosije na 50 stranica, koji sadrži poverljive informacije o putovanju britanskog razarača "Difender" kroz Crno more, otkriven je u utorak ujutru u „pokisloj gomili“ iza autobuske stanice Kent. Priča kaže da je osoba koja je otkrila dokumente kontaktirala Bi-Bi-Si kada je shvatila njihovu osetljivu prirodu. Dosije uključuje elektronsku poštu i "pover point" prezentacije, a veruje se da potiče iz kancelarije višeg zvaničnika Ministarstva odbrane Velike Britanije.


Portparol Ministarstva je rekao da je zaposleni prijavio gubitak osetljivih papira, dodajući da bi bilo „neprimereno“ dalje komentarisati. Sada je u toku istraga kako bi se utvrdilo kako su dokumenti završili na autobuskoj stanici, prenosi 
Bi-Bi-Si.

Britansko ministarstvo je na misiju razarača Kraljevske mornarice, nazvanu „Op Ditroit“, gledalo kao na „obični prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode“, kako navodno pokazuju tajni dokumenti. Britanski vojni planeri verovali su da imaju „jak, legitiman narativ“ za prolazak spornim područjem, te da bi im prisustvo novinara na ratnom brodu pomoglo u pružanju „nezavisne verifikacije“ delovanja broda.

Međutim, očigledno je postojalo razumevanje da će ruska vojska verovatno drugačije gledati na plan putovanja "Difendera".

„Šta mi razumemo o mogućoj `dobrodošlici`...?“ pitao je jedan britanski vojni zvaničnik tokom rasprava na visokom nivou koje su detaljno opisane u poverljivom dosijeu.

Serija slajdova pripremljena za britanski generalštab nudi dve potencijalne rute kroz Crno more, a jedna je opisana kao „siguran i profesionalni direktan tranzit iz Odese za Batumi“. Odabir ove rute „pružio bi priliku da se poveže sa ukrajinskom vladom ... u onome što Velika Britanija prepoznaje kao ukrajinske teritorijalne vode“, objašnjeno je na jednom od slajdova.

Bi-Bi-Si navodi da se u zagubljenom dosiju pominju potencijalni ruski odgovori, u rasponu od „sigurnih i profesionalnih“ do „ni sigurnih ni profesionalnih“.

U dokumentima se takođe govori o mogućnosti držanja "Difendera" podalje od spornih voda. Ovaj plan bi izbegao bilo kakvu potencijalnu konfrontaciju, ali bi takođe omogućio Rusiji da tvrdi da je Velika Britanija „uplašena“ ili da „beži“, navodi se u tajnom dosijeu.

Jedna od prezentacija sadržanih u mnoštvu poverljivih dokumenata navodi je da je kontakt između ruskih i britanskih snaga na tom području u velikoj meri bio „neupadljiv“, ali da je, „nakon prelaska sa odbrambenog na operativno delovanje, velika verovatnoća da...će interakcije postati češće i asertivnije".

Moskva je saopštila u sredu da je ispalila vatru upozorenja na britanski razarač, što je britansko ministarstvo odbrane brzo demantovalo, tvrdeći da je brod provodio „običan prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom“, te da je vatra upozorenja bila deo unapred planirane vežbe.

U četvrtak uveče pojavio se video snimak na kojem se vidi kako ruske snage u više navrata zahtevaju od Britanaca da napuste svoje vode i, posle nekoliko upozorenja otvaraju vatru upozorenja prema britanskom brodu.

Novinari koji su se u to vreme nalazili na britanskom ratnom brodu sugerisali su da se očekuje sukob sa ruskim snagama. Jedan reporter primetio je da je ruska obalska straža „sve više neprijateljski upozoravala putem radija“.

Rusija je pozvala britanskog ambasadora, kao i vojnog atašea Velike Britanije u Moskvi, kako bi izrazila protest zbog incidenta.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministry of Internal Affairs of Georgia/Handout via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Bosanski rat 1992-1995 postao je eklatantan slučaj falsifikovanja istorije i pripisivanja krivice za međunacionalne sukobe na jedan narod - Srbe

Kada se pomene građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995, kada su se u bivšoj jugoslovenskoj republici vodile krvave bitke, u mašti takozvane svetske zajednice, crtaju se slike...


Od 17. do 19. septembra, Rusi će na biralištima izabrati 450 poslanika koji će ih predstavljati narednih pet godina. Uoči glasanja, RT će predstaviti stranke za koje je najverovatnije...

S obzirom da globalni arsenal nuklearnog oružja raste, a zemlje nadograđuju svoje bojeve glave i rakete, postoji gotovo neviđena potreba za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem atomskog armagedona, rekao je...


Godišnjica okončanja NATO agresije na Republiku Srpsku


Ostale novosti iz rubrike »