BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rat sa Rusijom i Kinom "uništio bi svet", a Amerika mora pronaći načine da sklopi mir sa svojim istočnim rivalima, upozorava američki general

RT: Rat sa Rusijom i Kinom
14.09.2021. god.


S obzirom da globalni arsenal nuklearnog oružja raste, a zemlje nadograđuju svoje bojeve glave i rakete, postoji gotovo neviđena potreba za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem atomskog armagedona, rekao je jedan od najviših američkih oficira.


Govoreći na sastanku čiji je domaćin u ponedeljak bio vašingtonski istraživački centar "Brukings institušn", zamenik načelnika Združenog štaba američke vojske general Džon E. Hiten upozorio je na rizike ako sukobi izmaknu kontroli i izrazio nadu da će hladnije glave prevladati.

"Nikada se nismo borili protiv Sovjetskog Saveza", rekao je on.

„Što se tiče velikih sila, naš cilj je da nikada ne ratujemo sa Kinom i Rusijom."


Prema njegovim rečima, takav događaj bi "uništio svet i globalnu ekonomiju. To će biti loše za sve i moramo se pobrinuti da ne idemo tim putem". Međutim, general je dodao, da je prethodnim ugovorima između Moskve i NATO-a nakon raspada SSSR-a zaključeno da "Rusija više nije pretnja". U isto vreme, međutim, on tvrdi da su Rusi "modernizovali čitav svoj nuklearni arsenal".

"Mislim da je to bilo zato što  su bili zabrinuti zbog SAD."


Napredak je postignut u postizanju poboljšanih odnosa između dve zemlje, dodao je Hiten, ali da je još daleko od potpune stabilnosti.

Međutim, rekao je da je Vašington sve više zabrinut zbog nedostatka sličnih koraka s Kinom, zemljom za koju tvrdi da prolazi "nuklearnu modernizaciju bez presedana koja sada postaje javna ... možete videti stotine i stotine fiksnih silosa".

"Usput, nema ograničenja šta Kina može staviti u te silose", upozorio je visoki zvaničnik Pentagona.

"Sa Rusijom smo ograničeni na 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, pa moramo da odlučimo gde želimo da stavimo te - podmornice, lansere ... što postavlja ograničenje na ono što imamo. Kina, nema ograničenja ... treba da se zapitate, zašto grade te ogromne, ogromne nuklearne kapacitete?"

U decembru je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov upozorio da Vašington, a ne Moskva, povećava rizik od fatalne eskalacije postavljanjem nuklearnog oružja na stranom tlu u Evropi.

Rjabkov je rekao da se Kremlj "nada da će Sjedinjene Države prestati deliti nuklearno oružje sa svojim saveznicima i prestati razmeštati nuklearno oružje u zemljama koje nemaju takvo oružje. Očigledno, to dovodi do destabilizacije. Osim toga, pojavljuju se i novi rizici".

Rjabkov je takođe ranije rekao kao i Hiten, da se "nuklearni rat ne može dobiti", te da je "Rusija spremna da sarađuje u preokretanju ovakvog stanja stvari".

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Alexey Kudenko / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...


Čini se da se stabilnost u Bosni raspada, a nastojanjima EU da vrati stabilnost čini se da je predodređeno da pogoršaju stvari. Dok Brisel sebe vidi kao nesebičnog pružaoca...

Koju će cijenu platiti Srbi u Republici Srpskoj zahvljaujuću političarima koji se bore za vlast dok se crni oblaci nadvijaju nad Republikom Srpskom?


Pregovori sa sadašnjim rukovodstvom Ukrajine su besmisleni, budući da se radi o neukim i nekompetentnim ljudima koji stalno menjaju stav. Treba sačekati da se u Kijevu pojavi razumno rukovodstvo,...

Na barikadama Srbi skandiraju "Kosovo je Srbija", bez granica i prepreka na putevima. Sukob je eskalirao kada su šiptari naterali vozače iz Srbije da promene automobilske tablice pri ulasku...Ostale novosti iz rubrike »