BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pod Novorosijskom počela aktivna faza zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2021“

Pod Novorosijskom počela aktivna faza zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2021“
17.06.2021. god.


Osnovni zadaci koji su predviđeni za ovu godinu je operativno uvezivanje i koordinacija ne samo jedinica na terenu, nego i komandi koji učestvuju u realizaciji vežbe, radi formiranja kolektivnog rukovođenja koje nesmetano mora da se odvija u različitim uslovima. Što se tiče angažovanih snaga predviđeno je da u vežbi učestvuje ukupno 900 padobranaca iz sastava ruske, srpske i beloruske armije sa oko 160 jedinica vojne i specijalne tehnike, piše Russia beyond.

Počela je aktivna faza međunarodne vojne vežbe „Slovensko bratstvo-2021“ koja se ove godine održava na vojnom poligonu Rajevski neposredno pored grada Novorosijsk. Procene su da će u ovoj vojnoj vežbi učestvovati oko 1,000 vojnika i oficira iz sastava ruske, srpske i beloruske armije. Ovo je zainteresovanim novinarima koji izveštavaju sa ove vežbe rekao zamenik komandanta Vazdušno-desatnih snaga (VDV) ruske armije koje se nalaze u sastavu mirovnih trupa kao i združenih snaga operativnog reagovanja (KSOR)general-potpukovnik Andrej Halzakov.

„Svake godine se u ovom formatu na teritoriji jedne od zemalja učesnica (Belorusija, Rusija i Srbija) izvode zajedničke vojne vežbe. U ovoj godini domaćin je Novorosijska desantno-jurišna brdska divizija iz sastava VDV, tačnije njen vojni poligon Rajevski koji se nalazi nedaleko od Novorosijska. Osnovni zadaci koji su predviđeni za ovu godinu je operativno uvezivanje i koordinacija ne samo jedinica na terenu, nego i komandi koje učestvuju u realizaciji vežbe, radi formiranja kolektivnog rukovođenja koje nesmetano mora da se odvija u različitim uslovima“ – rekao je general Halzakov, a preneo internet portal TASS.

Što se tiče angažovanih snaga predviđeno je da u vežbi učestvuje ukupno 900 padobranaca sa oko 160 jedinica vojne i specijalne tehnike. Od tog broja najveći kontingent čine padobranci 7-ge gardijske desantno-jurišne brdske divizije(jačine 500 ljudi+100 jedinica borbene i specijalne tehnike), zatim beloruski kontingent iz sastava samostalne gardijske vazdušno-desantne grupe Snaga za specijalne operacije(jačine 300 ljudi+60 jedinice borbene tehnike) i srbski kontingent iz sastava 63-će padobranske brigade VS(jačine 100 padobranaca). Pored njih će učestvovati dopunski sastavi jačine do 100 vojnika koji će organizovati nesmetano funkcionisanje kompletne vojne vežbe.

Ciljevi i zadaci vojne vežbe

Halzakov je rekao da će ruski, beloruski i srbski vojnici tokom vojne vežbe usvojiti nove elemente međusobnog sadejstva. Konkretno, radi se o pitanjima koja su vezana za združeno taktičko sadejstvo, kao i organizaciju vazdušnog desanta koji mora da obezbedi desantnu osnovicu pred dolazak glavnih snaga. Prema scenariju vojne vežbe, radi se o protivterorističkoj operaciji.

Komandant beloruskih Snaga za specijalne operacije pukovnik Vladimir Beli je rekao da je osnovni zadatak ove vojne vežbe konkretan produžetak međunarodne vojne saradnje sa „slovenskom braćom i kolegama iz oružanih snaga Rusije i Srbije. Ukoliko govorimo o čisto vojnim temamama kad su u pitanju ciljevi ove vežbe, naš osnovni zadatak je razmena iskustava po pitanju protivdiverzantske i protivterorističke borbe“ – rekao je beloruski pukovnik.

Visoki oficir iz Belorusije je naglasio da će beloruski kontingnet iskoristiti svoj put u Rusiju da se upozna sa novitetima u razvoju savremenog naoružanja i borbene tehnike, koji se konkretno odnose na sredstva za protivelektronsku borbu i izviđanje.

Potpukovnik Vojske Srbije Goran Vidaković je istakao da u prethodnim godinama nije zabeležen nijedan incident kada su u pitanju vežbe ovog formata. On je izrazio nadu da će ovogodišnji zajednički susret proteći „na visokom nivou“, gde će svi učesnici prikazati najbolje rezultate.

Međunarodne vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ se održavaju od 2015. godine. U septembru 2020.godine rusko-beloruska vojna vežba je održana na vojnom poligonu Brestski u Belorusiji.

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija i Kina će održaćti sredinom avgusta zajedničke vežbe "Interakcija - 2021" na kojima će učestvovati oko 10 hiljada ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. „Jedinice


Moskva očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič. Ukrajinski pred

  U Rusiji je pokrenut heštag #wewillROCyou u znak podrške ruskom olimpijskom timu.


Sankcije protiv Rusije su efikasna mera, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj u intervjuu za španski "Pais", prenose RIA Novosti. "Lične sankcije, iako to tako ne izgled

Kremlj smatra da su vežbe NATO -a u Gruziji predmet pomnog praćenja, rekao je novinarima pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov. "Još jedna potvrda da je NATO sa svojom vojnom infra...


Vaše Blaženstvo, dragi nam u Hristu brate i saslužitelju, Blaženjejši brate Onufrije, zajedno sa braćom arhijerejima, sveštenicima i sveštenomonasima, igumanijama sa sestrinstvom, braćom i sestrama blagovernim Kijevljanima, vascelim ve...


Ostale novosti iz rubrike »