BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pentagon: Moskva postala veliki izazov za SAD

Pentagon: Moskva postala veliki izazov za SAD
18.09.2021. god.

Oružane snage Rusije snabdevene su modernizovanom vojnom opremom i naoružanjem, rekao je general Džon Hejten, zamenik načelnika Združenog štaba Oružanih snaga SAD.


"Rusija ima neverovatno jaku vojsku, važno je razumeti koliko su je promenili u poslednjih 20 godina", rekao je on tokom virtuelnog događaja čiji je domaćin "Atlantski savet" (
Organizacija koja je priznata kao nepoželjna u Rusiji), prenose RIA Novosti.

Sa modernizovanim nuklearnim oružjem, kosmičkim i sajber sposobnostima, Moskva je postala veliki izazov za Sjedinjene Države.

"U čitavoj našoj istoriji kao nuklearne sile nikada nismo imali posla sa dva nuklearna protivnika", rekao je Hejten, misleći na Rusiju i Kinu.

Prema njegovim rečima, važno je istovremeno efikasno "baviti se" Moskvom i Pekingom. Kako se dodaje, "strateški dijalog sa njima je neophodan radi stabilnosti sveta". Hejten je napomenuo da SAD žele istražiti sposobnosti i ciljeve drugih država.

"Moramo postići neku vrstu sporazuma, jer je stabilnost dobra", rekao je on.

Sjedinjene Države i NATO stalno izražavaju potrebu za povećanjem izdvajanja za odbranu, objašnjavajući to "agresivnim" ponašanjem Rusije. Istovremeno, aktivnost samog saveza u blizini ruskih granica značajno se povećala poslednjih godina.
Vladimir Putin je ranije izjavio da Moskva neće nikoga napasti. Prema njegovim rečima, ruska pretnja je "izum onih koji žele da profitiraju od svoje uloge avangarde u borbi protiv Rusije, da za to dobiju neke bonuse i preferencije".


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Gugl mapa/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata mogla bi da dovede do eskalacije tenzija i sukoba između svetskih sila u istočnoj Aziji,...


Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Pozivamo suse

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prikazao je prvu borbenu upotrebu bespilotne letelice „Bajraktar“ turske proizvodnje u Donbasu, a snimak je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Generalštaba.


Raspirivanje antiruske histerije iz Kijeva je od koristi za NATO, koji predvodi vojni „razvoj“ Ukrajine, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući antiruske izjave iz Kijeva.


Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne...


Ostale novosti iz rubrike »