BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Mali ima dokaze da francuske snage obučavaju militantne grupe na njegovoj teritoriji, navodi premijer

RT: Mali ima dokaze da francuske snage obučavaju militantne grupe na njegovoj teritoriji, navodi premijer
09.10.2021. god.

Militantne grupe u regionu Kidal na severu Malija obučavali su francuski oficiri, rekao je premijer Čoguel Kokala Maiga u intervjuu za RIA Novosti, dodavši da su dve trećine njegove zemlje "okupirali teroristi".

Mali ima dokaze da su francuske snage prisutne na njegovoj teritoriji sa misijom da se suprotstave terorističkim grupama umesto toga „obučavale“ militante, rekao je premijer prelazne vlade ruskoj agenciji RIA. Prema malijskim zvaničnicima, Francuska sada kontroliše enklavu u Kidalu, a Mali tamo nema pristup.

„Tamo imaju militantne grupe koje su obučavali francuski oficiri. Imamo dokaze za to. U našem jeziku postoji izraz koji kaže da kada tražite iglu u svojoj sobi i neko, za koga se kaže da vam pomaže u potrazi, stoji na toj iglici, nikada je nećete pronaći. Dakle, ovo je situacija koja se sada dešava u Maliju i ne želimo da pređemo preko toga“, rekao je Maiga.

Političar je objasnio da su teroristi koji sada deluju u Maliju „došli iz Libije“, pri čemu su Francuska i njeni saveznici uništili severnoafričku državu u nesrećnoj vojnoj intervenciji 2011. pod vođstvom NATO-a. U početku je Bamako hteo da sarađuje sa Parizom u borbi protiv terorista i zatražio je pomoć u vezi sa obaveštajnim podacima i vazdušnom podrškom.

"Niko nije tražio njihovo prisustvo u zemlji", rekao je premijer.

Dok su „pre osam godina teroristi bili prisutni samo u severnom delu Malija, u Kidalu, sada dve trećine zemlje okupiraju teroristi“, dodao je on.

Francuska je 2014. godine započela operaciju "Barkan" u regionu, u partnerstvu sa lokalnim vlastima radi suprotstavljanja i suzbijanja terorističkih grupa, uključujući militante povezane sa Al Kaidom, i stabilizacije situacije u zemljama Sahela (Burkina Faso, Mali, Niger, Čad i Mauritanija - sve ranije francuske kolonije). Ranije ove godine, francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će njegova država restrukturirati svoje vojno prisustvo u afričkoj regiji Sahel i zatvoriti svoje baze u severnom Maliju, s tim što će taj potez biti završen do početka 2022. godine.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru, Maiga je rekao da je Pariz zaslepljen i da je s razlogom napustio svoju zemlju.

Protiv Malija se od tada vodi velika diplomatska i medijska kampanja, rekao je ministar u najnovijem intervjuu za rusku novinsku agenciju. Ali njegova država "samo želi pouzdane partnere koji deluju u interesu zemlje", rekao je on, dodajući da Mali, kao suverena nacija, "ima pravo na to".

U diplomatskom sporu između Bamaka i Pariza, predsednik Makron je, govoreći francuskim medijima, sugerisao da trenutna privremena uprava Malija nije "čak ni vlada". Ustvrdio je da bi bez umešanosti Francuske zemlju odavno preplavili teroristi. Malijsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je francuskog izaslanika da izrazi "ogorčenje i neodobravanje" zbog Makronovih primedbi, istovremeno pozivajući francuske vlasti da izgrade odnos zasnovan na "uzajamnom poštovanju", sa fokusom na borbu protiv terorizma.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Benoit Tessier / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je američkoj ambasadi u Moskvi protestnu notu zbog niza incidenata u kojima se navodi da su avioni NATO-a ugrozili bezbednost vazdušnog prostora zemlje i...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović održao je danas sastanak sa članovima Radne grupe za stvaranje uslova za aktiviranje redovnog služenja vojnog roka.

Širenje NATO-a na istok na račun Ukrajine jedno je od najvažnijih bezbednosnih pitanja Ruske Federacije u strateškoj perspektivi, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. „Širenje NATO bloka na istok, uključujuć...


Rusija ima opravdane strahove od rizika da američka vojna oprema bude stacionirana blizu njenih granica, rekao je predsednik zemlje Vladimir Putin, insistirajući da se i dalje nada da razgovori...

Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Tokom razgovora putem video veze, Vladimir Putin je svom američkom kolegi Džou Bajdenu rekao o „crvenim linijama“ i pretnjama koje muče Moskvu. Američki predsednik je zauzvrat izrazio zabrinutost zbog...


Ostale novosti iz rubrike »