BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Nebenzja: Situacija u severnim regionima srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija izaziva ozbiljnu zabrinutost

Nebenzja: Situacija u severnim regionima srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija izaziva ozbiljnu zabrinutost
16.10.2021. god.

Situacija u severnim regionima Kosova u velikoj meri se pogoršala u proteklih mesec dana i izaziva ozbiljnu zabrinutost, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.


"Situacija u severnim regionima srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ona se degradirala u poslednjih mesec dana", rekao je Nebenzja.

Odsustvi reakcije Zapada, povlađivanje akcijama Prištine, dovodi do otvorenog sukoba između Prištine i Beograda, rekao je Nebenzja.

Govor Vasilija Nebenzje


"Žao nam je što se naše zapadne kolege beže od poštenih javnih procena onoga što se dešava, i dalje pozivajući na uzdržanost obe strane. Iako su upravo `kosovski lideri` ti koji su postavili ultimatum Beogradu da prizna nezavisnost Kosova i plati neke `reparacije`. Nikakve osude zapadnih zemalja nema za to kao ni za  `velikoalbansku` agitaciju u Tirani", rekao je Nebenzja.


Prema njegovim rečima, koraci koje podržavaju pojedine zemlje za stvaranje "vojske Kosova" predstavljaju ozbiljan problem.

"Za takve ideje treba postaviti čvrstu barijeru i neprihvatljive izjave o ovoj tački moraju biti jasno kvalifikovane", rekao je on.

"Nejasna reakcija zapadnih kolega, koje nadgledaju i zapravo popuštaju Prištini, daje joj osećaj popustljivosti i neizbežno izaziva klizanje u otvorenu konfrontaciju", rekao je Nebenzja.

Nebenzja je podsetio i na brutalni oružani napad na goloruke Srbe.

- To je pritisak na Srbe da bi napustili Kosovo. Rusija podržava poteze Beograda na provokacije lažne države Kosovo, podsetio je on.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mihail Džaparidze/TASS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Stručnjnjaci Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije tokom posete Srbiji održali su časove sa oficirima Vojske Srbije, posebno razmenivši svoja iskustva u borbi protiv militanata, navodi se na...

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se u Moskvi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i razgovarao o razvoju bezbednosne saradnje, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti RF....


Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku koji predvode SAD je jednostavno neprihvatljivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u ukrajinski...


Pogoršanje diplomatskog sukoba u Evropi jedno je od ključnih pitanja o kojima će se razgovarati tokom razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, navodi...


Ostale novosti iz rubrike »