BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Odnos Moskve sa NATO-om se ne može opisati kao katastrofalan jer on uopšte ne postoji – Lavrov

RT: Odnos Moskve sa NATO-om se ne može opisati kao katastrofalan jer on uopšte ne postoji – Lavrov
26.10.2021. god.

Manje od tri nedelje nakon što je NATO odlučio da protera osam izaslanika Moskve iz sedišta vojnog bloka u Briselu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je trenutne bilateralne odnose kao nepostojeće.


Obraćajući se novinarima u Norveškoj posle razgovora sa svojom koleginicom Aniken Hajtfeld, Lavrov je izjavio da Rusija i vojni blok koji predvode SAD više nemaju nikakvu komunikaciju.

„Odnose između Rusije i NATO-a ne bih nazvao katastrofalnim, jer da biste bili katastrofalni morate bar nešto da imate“, objasnio je on.

Međutim, Lavrov je primetio da Moskva ima dobre bilateralne odnose sa pojedinim državama NATO-a, uključujući i zemlju kojoj je u poseti.

"Imamo odnose sa Norveškom, uključujući i bezbednosnu sferu. I pored redovnih bezbednosnih konsultacija, želeli bismo da ih započnemo na visokom nivou između ministarstava odbrane“, objasnio je on, pozivajući Hajtfeldovu u Moskvu.

Lavrov je prošle nedelje saopštio da Moskva suspenduje svoju misiju pri NATO-u od početka novembra, nakon što je blok odlučio da povuče akreditaciju osmorici zaposlenih u ruskom predstavništvu, zbog navodne špijunaže.

Obraćajući se novinarima prošlog utorka na godišnjem sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" u Sočiju, Lavrov je saopštio da je NATO, a ne Rusija, kriv za pogoršanje odnosa.

„Nismo započeli pogoršanje odnosa, ni sa NATO-om, ni sa Evropskom unijom, ni sa bilo kojom zemljom na Zapadu ili bilo kom drugom regionu sveta“, dodao je Lavrov.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Russian Foreign Ministry / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države, koje tvrde da se priprema „ruska invazija“ na Ukrajinu, imaju za cilj da ponovo potpale sukob u Donbasu sa novom snagom. U tom kontekstu, Rusija treba...


Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv da poseti Srbiju 2022. godine, a datum će biti dogovoren diplomatskim kanalima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Rusija i Srbija će moći mirno i konstruktivno da se dogovore o daljim uslovima nakon roka od šest meseci od produženog ugovora o snabdevanju gasom, rekao je novinarima Dmitrij...


  Prvi zamenik predsednika Komiteta za energetiku Državne dume Igor Ananskih je u intervjuu za RT prokomentarisao saošptenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je novi gasni ugovor sa Rusijom

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgistana saopštio je da je sprečio pokušaj državnog udara. „U toku rada Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost i Ministars


Su-27SM3 i Su-30M2 iz sastava mešovite avijacione formacije Južnog vojnog okruga izveli su trenažne letove iznad Crnog mora. „Piloti su razradili zadatke odbijanja vazduš


Ostale novosti iz rubrike »