BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Francuska i Nemačka ne reaguju na direktne pretnje Kijeva o raketnom napadu na Rusiju

Moskva: Francuska i Nemačka ne reaguju na direktne pretnje Kijeva o raketnom napadu na Rusiju
26.10.2021. god.

Berlin i Pariz treba da procene uticaj pretnji raketnim udarom na Rusiju koje dolaze iz Kijeva na proces pregovora u „normandijskom formatu“, dok izostanak njihove reakcije postavlja pitanja, navodi se u komentaru portparola Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

„Ponašanje naših partnera u `normandijskom formatu`, Berlina i Pariza, postavlja pitanja“, rekla je Zaharova. Prema njenim rečima, Francuska i Nemačka ne reaguju na to što Kijev otvoreno sabotira Minske sporazume, „a sada je potonuo do te mere da je počeo otvoreno da preti Rusiji“.

„Pozivamo vlasti Nemačke i Francuske, koje se zalažu za održavanje novih sastanaka `normandijskog formata`, da procene koliko direktne pretnje ukrajinskih političara Rusiji doprinose napretku u pregovorima, a građane Ukrajine da razmisle o tome gde mogu da odvedu agresivne militarističke izjave kijevskih političara“,  istakla je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je dodala da takva saopštenja Kijeva sa pretnjama raketnim udarom na Rusiju i otpočinjanjem potpunih neprijateljstava „ne mogu a da ne izazovu zabrinutost“.

"Sumnjamo da će se ukrajinski predstavnici usuditi da ponove ove pretnje na platformama UN ili OEBS-a koje imaju za cilj da brane princip neupotrebe sile ili pretnje silom u međunarodnim odnosima. Razlozi za ponašanje ukrajinskih političara su razumljivi. Razlozi ponašanja ukrajinskih političara su jasni. U nemogućnosti da ispune obećanja o jačanju ekonomije, poboljšanju životnog standarda, okončanju jezičke i etničke diskriminacije i mirnom rešavanju sukoba u Donbasu, kijevske vlasti pokušavaju da prebace pažnju svojih građana na druge teme, posebno na Rusiju", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je takva retorika ukrajinskog rukovodstva korisna za NATO, koji nastavlja da se aktivno bavi militarizacijom Ukrajine i njenim vojnim razvojem.

„Prema različitim procenama, na teritoriji ove zemlje već postoji desetak mesta razmeštaja NATO trupa. U Očakovu i Iljičevsku se grade dva vojna centra, koji će moći da prime strateške bombardere zemalja alijanse. ne doprinosi ni stabilnosti u Ukrajini ni mirnom rešenju sukoba u Donbasu“, zaključio je diplomata.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo inostrannыh del Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države, koje tvrde da se priprema „ruska invazija“ na Ukrajinu, imaju za cilj da ponovo potpale sukob u Donbasu sa novom snagom. U tom kontekstu, Rusija treba...


Predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je poziv da poseti Srbiju 2022. godine, a datum će biti dogovoren diplomatskim kanalima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Rusija i Srbija će moći mirno i konstruktivno da se dogovore o daljim uslovima nakon roka od šest meseci od produženog ugovora o snabdevanju gasom, rekao je novinarima Dmitrij...


  Prvi zamenik predsednika Komiteta za energetiku Državne dume Igor Ananskih je u intervjuu za RT prokomentarisao saošptenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je novi gasni ugovor sa Rusijom

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgistana saopštio je da je sprečio pokušaj državnog udara. „U toku rada Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost i Ministars


Su-27SM3 i Su-30M2 iz sastava mešovite avijacione formacije Južnog vojnog okruga izveli su trenažne letove iznad Crnog mora. „Piloti su razradili zadatke odbijanja vazduš


Ostale novosti iz rubrike »