BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

U poslednja 24 časa na koronavirus pozitivne 102 osobe

U poslednja 24 časa na koronavirus pozitivne 102 osobe
03.05.2020. god.

 
Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović saopštio je da su od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, testirani uzorci 5.274 lica, od kojih su 102 nalaza bila pozitivna, dok su četiri osobe preminule.


Stevanović je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija izneo podatak da je do danas hospitalizovano 2.116  pacijenata, a da se na respiratoru nalaze 54 lica.

Ukupno je testirano 101.911 građana, naglasio je on i dodao da su od četvoro preminulih tri osobe muškog, a jedna ženskog pola.

U našoj zemlji su od početka epidemije zaražene 9.464 osobe, izlečen je 1.551 pacijent, a umrle su 193 osobe, istakao je Stevanović, dodavši da je stopa smrtnosti 2,04 odsto.

On je ocenio da su današnji podaci dobri i zadovoljavajući i da se, ako se ovako nastavi, možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera.

Stevanović je istakao da ovi brojevi pokazuju efikasnost mera i odgovornost i samodisciplinu građana, naglasivši da su najvažnije mere prostornog distanciranja i da moramo i dalje poštovati savete epidemiologa.

Ako to ne budemo radili, dolazimo u rizik da ponovo uđemo u ciklus povećanja broja obolelih, upozorio je on, uz napomenu da ipak sada opasnost nije preterano velika.

Prema njegovim rečima, potrebno je još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

Odgovarajući na pitanje da li će se ukidati privremene bolnice i omogućiti samoizolacija, Stevanović je naglasio da će svi pacijenti koji su pozitivni na koronavirus biti smešteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

Direktor Infektivne klinike je naveo i da u zatvorima u zemlji jedino u Zabeli u Požarevcu ima pozitivnih na koronavirus, kao i da u njihovom lečenju nema nikakvih problema.

On je objasnio da je reč o paviljonima otvorenog tipa i da deo pritvorenika nema gotovo nikakvu kliničku simptomatologiju, kao i da su oni u posebnom izolovanom objektu za dalji nadzor, koji je sličan privremenoj bolnici na  Beogradskom sajmu.

Stevanović je ukazao na to da je na Infektivnoj klinici smešteno 13 pritvorenika, koji imaju upalu pluća, ali da su svi u odličnom opštem stanju i da se ne očekuju problemi u njihovom daljem lečenju.

On je saopštio i da je 450 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, pri čemu je polovina njih hospitalizovana, a ostali se nalaze u izolaciji i čekaju drugi negativan test kako bi mogli da se vrate na posao.

Naredna konferencija za novinare, čija je tema presek stanja po pitanju koronavirusa u Srbiji, kako je rečeno, biće održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

Zbog manjeg interesovanja, ali, pre svega, zbog sve boljih rezultata od sutra više neće biti svakodnevnih konferencija za medije.

Direktor Infektivne klinike je objasnio da je cilj epidemiološke studije, koja sutra počinje da se sprovodi, utvrđivanje nivoa kolektivnog imuniteta, kako bismo mogli da planiramo mere za budućnost.

Fokus studije je na reprezentativnom uzorku, koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačnih gradova, odnosno zona, koje su možda nešto više bile u fokusu zbog broja zaraženih, rekao je on i dodao da će i lokalne epidemiološke službe sprovesti lokalna testiranja, tamo gde je veći broj zaraženih bio u pitanju.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su danas u ceremoniji pohranjivanja posmrtnih ostataka generala Ðorđa Stratimirovića, komandanta srbskih dobrovoljaca iz Šajkaške, koja je uz najviše vojne počasti održana...


Kina je saopštila da se "oštro protivi" novim sankcijama protiv visokih ruskih zvaničnika koje su predložili zakonodavci u Vašingtonu, tvrdeći da su SAD krive za dvostruke aršine kada je...

  "Gasprom" i Mađarska su dogovorili isporuke gasa do kraja 2036. godine, prenose RIA Novosti. Ceremonija potpisivanja održana je u Budimpešti, kojoj su pris


Srbija će u oktobru biti domaćin vežbe \"Slovenski štit 2021\". Ministarstvo odbrane Ruske Federacije će na vežbe poslati jedinice PVO.


Odnos Evropske unije prema drugim zemljama izgrađen je na kolonijalnoj viziji sveta, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Prema rečima ruskog minist


Ostale novosti iz rubrike »