BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Prijateljstvo Srbije i Rusije: Predstavljen zbornik tekstova „Zapisi balkanista“

Prijateljstvo Srbije i Rusije: Predstavljen zbornik tekstova „Zapisi balkanista“
16.04.2021. god.
PROMOCIJA knjige \"Zapisi balkanista\", koju je objavio \"Službeni glasnik\", bila je prilika i da se u Skupštini grada govori i o odnosima na Balkanu i srbsko-ruskim odnosima.

Jedan od autora, ruski politikolog Oleg Bondarenko rekao je da je ovaj zbornik, koji čine putopisi 15 autora, anatomija rusko-srbskog prijateljstva. "Zapisi balkanista" obuhvataju najbolje materijale objavljene na istoimenom portalu u prethodne tri godine, koliko postoji.

- Dugo se bavim Balkanom i želeo sam da sa kolegama napravim portal na ruskom. Danas imamo i njegovu verziju na srbskom, emisije na Radio Moskvi, "Jutjubu" i "Telegramu" - kazao je Bondarenko.

- Često me pitaju šta još možemo da uradimo na razvoju rusko-srbskih odnosa, jer baš sve naše velike kompanije imaju svoja predstavništva u Srbiji. Možda se odgovori na ta pitanja nalaze u zborniku. Svi znamo da su danas loši bilateralni odnosi Rusije i Zapada, a poznato je šta se događa u Ukrajini. Možda nam je, kao 1975. potrebna, nova Helsinška konferencija za mir i stabilnost u Evropi.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetili su na dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i dva naroda.

Kako su naveli, "Zapisi balkanista" su dokaz tog prijateljstva. Ambasador Harčenko naglasio da je izdavanje zbornika "važan događaj jer govori o razdoblju koje je veoma važno za odnose Srbije i Rusije" i uspostavljanje saradnje na svim poljima.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova, ocenio je da su u autori u svojim tekstovima dali zanimljiv pogled na Srbiju. A, Dragutin Matanović, savetnik predsednika Srbije, rekao je da knjiga govori o odnosima Rusije i Srbije u multipolarnom svetu.

Na kraju promocije, ambasador Harčenko uručio je priznanje Vesiću za zasluge za organizaciju šetnje "Besmrtnog puka" za Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

POČAST ŽRTVAMA

KNJIGA na ruskom jeziku predstavljena je 24. marta na sceni pozorišta "Maksim Gorki" u Rusiji. Na taj način su učesnici događaja, autori i prijatelji projekta "Balkanist", odali poštu žrtvama NATO agresije na Jugoslaviju.

Izvor: Novosti
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © I. Marinković / Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »