BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zemlje G7 pozvale Rusiju da povuče vojsku sa Krima

Zemlje G7 pozvale Rusiju da povuče vojsku sa Krima
14.06.2021. god.

Učesnici samita G7 potvrdili su posvećenost podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da „smanji tenzije“ u regionu, navodi se u zvaničnom saopštenju koje su lideri zemalja učesnica potpisali na samitu G7.

„Potvrđujemo posvećenost podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica. Pozivamo Rusiju da smanji tenzije i da deluje u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, da povuče ruske trupe sa istočne granice Ukrajine i Krima“, navodi se u dokumentu.
Istovremeno, lideri G7 takođe su potvrdili da će nastaviti da podržavaju „normandijski format“ za rešavanje sukoba u Donbasu.

„Potvrđujemo podršku normandijskom procesu za osiguranje primene Minskih sporazuma i pozivamo Rusiju i oružane formacije koje ona podržava na konstruktivnu saradnju i vraćanje režimu prekida vatre. Takođe potvrđujemo naše napore u pogledu jačanja ukrajinske demokratije i institucija, kao i podrške procesa reformi“, piše u dokumentu.

U saopštenju je navedeno i da G7 ponavlja interes za stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom, kao i da će nastaviti da se angažuje tamo gde postoje područja od zajedničkog interesa.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vasiliй Batanov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sve je više stranaka i političkih objava na društvenim mrežama.


CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:

Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim


Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr

U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...Ostale novosti iz rubrike »