BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina pokrenula misiju sa posadom za testiranje osnovne baze buduće kosmičke stanice

RT: Kina pokrenula misiju sa posadom za testiranje osnovne baze buduće kosmičke stanice
17.06.2021. god.


Raketa koja nosi kosmičku letelicu "Šenžou 12" sa tri kineska kosmonauta lansirana je iz kineske Unutrašnje Mongolije u istorijskom lansiranju koje je ključno za završetak kineske kosmičke stanice.

Kineska raketa "Long marč 2f" poletela je iz Centra za lansiranje satelita Jiukuan na severozapadu Kine u 9.22 po lokalnom vremenu. Kosmika letelica "Šenžou 12" sa trojicom kosmonauta poslata je na najdužu misiju sa ljudskom posadom do sada i prvu misiju sa posadom u poslednjih pet godina.


Trojica kosmonauta: Ni Haišeng, Liu Boming i Tang Hongbo, trebalo bi da provedu tri meseca testirajući različite karakteristike glavne komponente kineske kosmičke stanice, koja je još uvek u izgradnji.


Trio će raditi na kapsuli "Tjanhe" (harmonija nebesa), prvom modulu buduće stanice, lansiranom u aprilu.


Govoreći uoči lansiranja, komandant misije Haišeng objasnio je da će kosmonauti započeti „čitav niz dijagnostičkih testova na ključnoj tehnologiji i eksperimentima“ nakon što su modul pretvorili u pravi „dom“ za buduće misije.


Iako je lansiranje modula veličine autobusa prošlo bez problema, raketa "Long marč 5B" koja ga je izvela u orbitu našla se na naslovima prošlog meseca, što je izazvalo divlje i međunarodnu histeriju nakon što je otkriveno da njen odvojeni stepen slobodno pada na Zemlju oko 15.000 milja na sat.

U pokušaju da ublaži zabrinutost zbog rakete, pomoćnik direktora Kineske kosmičke agencije Ji Kiming rekao je novinarima da raketa neće predstavljati nikakvu opasnost, insistirajući na tome da će izgoreti mnogo pre nego što postane pretnja.

Današnje lansiranje je treće od 11 planiranih misija potrebnih za završetak prve kineske kosmičke stanice. Lansiranja će biti raspoređena tokom perioda od 18 meseci.

Kada bude završena, postće tek druga kosmička stanica trenutno u funkciji, zajedno sa već pomalo vremešnom Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Carlos Garcia Rawlins / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U istoriji Rusije XIX vek je bio doba kulturnog, političkog i duhovnog uspona. Ruska država je eliminisala poslednje centre robovlasništva i hajdučije na Kavkazu i u srednjoj Aziji, jačajući...


Američke biološke laboratorije koje se nalaze širom sveta ugrožavaju živote desetina miliona ljudi, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. U intervjuu

"Roskosmos" je raspisao tender za sprovođenje istraživačkog rada na proučavanju problematičnih pitanja programa letova sa ljudskom posadom na Mesec. Materijali državne korporacije objavlje


Udžbenik ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS, predstavljen je stručnoj publici i zainteresovanim profesorima i učenicima...

 Likovna radionica Narodnog univerziteta u Vranju avake godine priredjuje izložbe jednom od polaznika koji se najviše istakao u svom radu. Janko Janković je najmlađi polaznik koji je do sada...


Prve količine evrodizela sa biokomponentom otpremljene u Rumuniju


Ostale novosti iz rubrike »