BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Nemačka i SAD postigli sporazum o gasovodu „Severni tok 2“

Nemačka i SAD postigli sporazum o gasovodu „Severni tok 2“
21.07.2021. god.

Zamenik američkog državnog sekretara Viktoria Nulnad saopštila je o nekim detaljima sporazuma između Vašingtona i Berlina o gasovodu "Severni tok 2".


Nemačka se posebno obavezuje da će tražiti uvođenje sankcija Kremlju od strane EU ako Rusija koristi izvoz energije kao oružje protiv evropskih država.

Berlin će takođe tražiti desetogodišnje produženje ugovora o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva koji ističe 2024. godine.

Prema njenim rečima, ostali detalji sporazuma biće objavljeni u narednim satima.

"Severni tok 2" predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Projektu se aktivno suprotstavljaju Sjedinjene Države, koje promovišu svoj tečni prirodni gas u EU, kao i Ukrajina i brojne evropske države. Vašington je uveo sankcije gasovodu u decembru 2019. godine. Rusija je više puta pozivala da se prestane sa pominjanjem "Severnog toka 2" u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i Rusiji i Evropskoj uniji.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veterani 63 brigade se okupili na tridesetu godišnjicu odlaska u vojsku


Po ko zna koji put Šiptari su upali na severni deo naše južne pokrajine, naoružani do zuba. Ovoga puta prolivena je i srbska krv. NATO i KFOR su ostali...

Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srbskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srbski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci...


Ne treba ni pomišljati na ugrožavanje bezbjednosti predstavnika srbskog naroda u Predsjedništvu BiH jer bi to bio napad na izbornu volju naroda Republike Srpske, a ne na Milorada Dodika,...

Srbski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da tužioci Tužilaštva BiH nisu trebali čekati stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.


Piše Slobodan Stojičević


Ostale novosti iz rubrike »