BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin:Rusija u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa

Putin:Rusija u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa
21.09.2021. god.

Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke.


"Uprkos opštoj nestabilnoj situaciji u globalnoj ekonomiji, teškim procesima na svetskim tržištima, ruska ekonomija se oporavila. Nedavno smo rekli 'generalno oporavak', a danas već možemo reći da se oporavila", rekao je predsednik, prenose RIA Novosti.Predsednik je objasnio da je nakon rezultata od sedam meseci 2021. godine BDP zemlje dostigao nivo pre krize, industrijski rast iznosio je 4,4 odsto, a obim ulaganja u osnovna sredstva u prvoj polovini godine povećan je za 7,3 odsto prošlogodišnjih pokazatelja.

Govoreći o zapošljavanju, šef države je konstatovao njen oporavak na nivo iz 2019. godine, ali je ukazao da u nekim regionima stopa nezaposlenosti među mladima i osobama sa invaliditetom ostaje visoka.

Putin je pozvao u postkriznoj fazi da se formira model održivog ekonomskog razvoja koji bi obuhvatio industrije i regione što je moguće šire.

"Do 2024. moramo postići značajan, primetan napredak u svim nacionalnim ciljevima. S tim u vezi, savezni budžet za naredne tri godine je odlučujući, zahteva maksimalnu razradu, koncentraciju snaga i sredstava u glavnim, za nas strateški važnim oblastima. Ovo se tiče takvih zadataka kao što je povećanje očekivanog životnog veka - jedan od ključnih pokazatelja, smanjenje siromaštva, poboljšanje ekologije i životnog okruženja."

Predsednik je naložio da se do 2024. godine osigura 100% dostupnost primarne zdravstvene zaštite i poboljša kvalitet njenog rada.

Osim toga, do istog datuma potrebno je napustiti treće smene za učenike, za šta je potrebno izgraditi nove škole i izvršiti velike popravke u postojećim zgradama.

Predsednik je naglasio da je moguće ostvariti zacrtane nacionalne ciljeve samo ako vlada, regioni, poslovanje i novi sastav Državne dume rade skladno. Istovremeno, odgovornost svakog nivoa vlasti treba jasno utvrditi, zaključio je šef države.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Raketa "Sojuz 2.1a" sa kosmičkom brodom "Sojuz MS 20" lansirana je sa kosmodroma Bajkonur. Na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pored komandanta broda, ruskog kosmo


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da odnosi Belorusije i Srbije, kao i između naroda i lidera dve zemlje, ostaju izrazito prijateljski. On je to izjavio na sastanku sa...

Američki stejt department, zajedno sa američkim saveznicima u Evropi, razmatra mogućnost da u potpunosti izoluje Rusiju od globalnog finansijskog sistema ako pokuša da izvrši invaziju na Ukrajinu, saopšteno je...


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao je počast ulozi nacističkih kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata, ali je propustio da pomene poginule vojnike Crvene armije, proslavljajući godišnjicu oružanih snaga zemlje.

Nju Delhi je potvrdio da se isporuka ruskih PVO sistema S-400, koji su izazvali žestoku reakciju Vašingtona, odvija prema planu. Rusija i Indija su potpisale ugovor vredan 5,4


Australija se pridružila SAD-u u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Kini, pri čemu će se sportisti iz te zemlje ipak takmičiti, prenela je lokalna televizija ABC, pozivajući se...


Ostale novosti iz rubrike »