BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Japanski naučnici pročitali snove

Japanski naučnici pročitali snove
06.04.2013. god.

U najnovijem japanskom istraživanju, naučnici su uz pomoć magnetne rezonance (MRT) uspjeli da "pročitaju" snove sa 60 do 70 odsto preciznosti.

Istraživači su uspjeli da, kako kažu, prvi put u svijetu dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Sajens", stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su koristeći magnetnu rezonancu uspjeli da lociraju aktivne dijelove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.

Japanski istraživači su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja. Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili od njih da opišu svoje snove. Cijeli proces je ponovljen 200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.

U sljedećem koraku, bili su u stanju da predvide slike koje su spavači videli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, reči i knjige.

"Naš je zaključak da smo uspješno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti", kazao je vođa istraživanja Jukijasu Kamitani.

"Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, ali su njihova funkcija i značaj ostali nedokučivi", kazao je Kamitani za AFP.

"Vjerujem da je ovaj rezultat ključni korak koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova", naveo je on.

On i njegovi saradnici će sada pokušati da zavire u duboke snove, u kojima se najsnažnije sanja. Istraživaće i da li je moguće na isti način protumačiti osjećanja, mirise, boje i aktivnosti koje ljudi doživljavaju u snovima.

"Željeli bismo da uspostavimo precizniju metodu kako bismo mogli da radimo na vizualizaciji snova", objasnio je japanski naučnik.

On je, međutim, priznao da je još dug put do razumijevanja sna u cjelini.

Obrazci za dešifrovanje snova se razlikuju od čovjeka do čovjeka, a baza podataka koju su razvili ne može se primijeniti na sve, već mora da se prilagođava svakoj pojedinačnoj osobi.

"Još je puno toga što je nama nepoznato", kazao je Kamitani čiji je eksperiment obavljen u okviru vladinog programa proučavanja mozga za koji je ministarstvo nauke i tehnolohije, samo u protekloj fiskalnoj godini, izdvojio 3,4 milijardi jena (35 miliona dolara).

"Ova studija će možda jednog dana omogućiti hedikepiranim osobama da pomeraju proteze uz pomoć mozga ili će dovesti do otkrića lijeka za demenciju i druga mentalna oboljenja", naveo je predstavnik ministarstva.  • Izvor
  • Nezavisne


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije.


Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna...

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić reagovao je na navode jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno.


Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva...


"Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega...


Ostale novosti iz rubrike »