BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

EU na mala vrata uvodi homoseksualnost u nacionalna zakonodavstva

14.12.2013. god.
Hrvatska, Indija, Australija: Heteroseksualna renesansa?


U Australiji i Indiji još se nisu slegle strasti povodom odluka vrhovnih sudova koji su proglasili nelegalnim homoseksualne brakove i homoseksualizam, a EU je dodala ulje na vatru u sprovima između heteroseksualnim i homoseksualnim seks-taborima svih kontinenata. Evropski sud je odredio da homoseksualni parovi treba da imaju iste privilegije i olakšice kao i tradicionalne porodice. Pri tome čak u zemljama gde su homoseksualni brakovi zabranjeni. Odluka od 12. decembra stoji na sajtu suda.

Samo briselska birokratija može tako da zamrsi stanje u oblasti koja je i tako puna protivrečnosti, sporova i konflikata. Pravnici svih 28 zemalja EU moraće sada da lome glave nad tim kako da uklope novu normu više sudske instance EU u nacionalna zakonodavstva. I da li je to uopšte moguće?

U svakom slučaju protivnici LGBT zajednice uzalud su sa takvim oduševljenjem prihvatili nedavne okrete u stranu tradicionalne orijentacije u Hrvatskoj, Indiji i Australiji. Ispostavilo se da je odluka Evropskog suda potvrda da to još nije svedočanstvo o planetarnoj renesansi tradicionalnih vrednosti.

Hrvati su na refrendumu 1. decembra odbacili legalizaciju homoseksualnih brakova u odnosu otprilike 66% protiv 34%. Vrhovni sud Indije 11. decembra je odlučio da su homoseksualne veze krivično delo. On je anulirao odluku vrhovnog suda Delhija koji je 2009. godne skinuo krivičnu odgovornost za homoseksualnu ljubav. Sada u Indiji za to ponovo može da se dospe iza rešetaka na doživotni rok.

A u Australiji vrhovni sud je ukunuo odluku regionalnog parlamenta Kanbere (zakonodavni organ vlasti prestoničke administrativne teritorije) da dozvoli homoseksualne brakove.

Odluka suda bila je očekivana, pošto po ustavu prednost u zemlji imaju samo zakoni koje donese fedralni parlament.

Lider liberalne stranke i premijer Australije Toni Ebot jedan je od ubeđenih protivnika homoseksualnih brakova. Upravo njegova vlada se obratila vrhovnom sudu sa molbom da razmotri ustavnost odluke koju je doneo u oktobru parlament Prestoničke teritorije Australije. Ebota ne dotiču čak ni molbe njegove sopstvene sestre Kristine Foster koja odavno nagovara brata da reformiše zakon. Tada će ona moći da se uda za svoju prijateljicu.

Pristalice polne ravnopravnosti mono i poliseksualnih brakova već su izjavili da će izneti ovo pitanje na razmatranje u australijskom parlamentu naredne godine. Na šta je novi katolički arhiepiskom Kanbere Kristofer Prauz primetio da u zemlji treba razmatrati ne homoseksualne brakove, već kako očuvati heteroseksualne tradicionalne porodice. Doći će vreme kada neće više biti ni šta da se razmatra.

U svetu ima 14 zemalja gde su homoseksualni brakovi i savezi legalizovani zakonom. Pri tome 9 od njih su evropske. Prvu pukotinu u Evropi aktivan i uporan LGBT lobi je probio kroz Holandiju 2001. godine. Zatim su pale Belgija, Španija, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska. Ove godine homoseksualni brakovi su dozvoljeni na pozadini masovnih protesta u Francuskoj.

U Latinskoj Americi predvodnica je bio Urugvaj 2007. godine. Usledili su Argentina i Brazil (neke države). Južna Afrika je dozvolila netradicionalni brak 2006. godine. Ove godine sused Australije Novi Zeland je učinio isto. Posle Francuske o homoseksualnom okretu razmišlja i britanski parlament. Mada je to, kako oprezno pišu novine, za sada samo danak modi.

Andrej Fedjašin,  • Izvor
  • Glas Rusije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD su nisu uspele u Avganistanu jer su pogrešno izračunale sopstvene sposobnosti i želele da svoj društveni model instaliraju u stranoj zemlji, rekao je za RT šef Spoljne obaveštajne...


Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je komplikovano jer ima problema sa šećerom i bubrezima, ali uprkos svemu zabrinut je zbog eskalacije svuda oko Srbije, rekao je njegov sin Darko...


Ove mašine sa veštačkom inteligencijom biće predvodnici armada dronova-kamikaza i automatski će im izdavati naređenja.

Protest Srba s Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija...


  Ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je ideju Sjedinjenih Država da sazovu „Samit lidera za demokratiju“, nazivajući to još jednim primerom blokovskog mentaliteta u stilu Hladnog rata koji bi podelio...


Ostale novosti iz rubrike »