BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Fizička neaktivnost opasnija od gojaznosti

Fizička neaktivnost opasnija od gojaznosti
24.05.2014. god.

Ako već neko vreme odlažete odlazak u teretanu ili na neki trening, možda će vas ovo pokrenuti. Nedostatak fizičke aktivnosti najveći je faktor rizika za srčane bolesti, naročito kod žena starijih od 30 godina.
 

Ukoliko bi se svaka žena nakon 30. godine bavila nekom fizičkom aktivnošću, na taj način bi se moglo spasiti 3.000 života svake godine samo u Australiji, tvrde istraživači.
 

Pripadnicama nežnijeg pola često se govori o uticaju koji fizička aktivnost ima na stas, odnosno na fizički izgled, ali retko se govori o tome da je fizička neaktivnost zapravo opasnija od gojaznosti.
 

Zato, Britanska fondacija za srce upozorava da je najveći faktor rizika za srčane bolesti upravo fizička neaktivnost.
 

Istraživački tim sa univerziteta Kvinslend u Australiji pratio je zdravlje više od 30.000 žena, od kojih su neke rođene 20-ih, 40-ih, a neke 70-ih godina prošlog veka.
 

Prilikom sprovođenja ove studije, rezultati su pokazali da je, pored pušenja, za zdravlje srca najopasnija fizička neaktivnost.
 

Stručnjaci naglašavaju da je važno zapamtiti da postoji nekoliko faktora rizika kada je reč o srčanim bolestima, a to su najčešće: pušenje, gojaznost, visok krvni pritisak i povišen holesterol.

Ukoliko neaktivnost loše deluje na zdravlje srca, to znači i da se obrnut rezultat može postići vežbanjem. Koliko fizičke aktivnosti je dovoljno da bismo uradili nešto dobro za svoje zdravlje?
 

Stručnjaci tvrde minimum 30 minuta dnevno, a poželjno je oko 45 minuta fizičke aktivnosti svakog dana. "Vežbanje u ovom trajanju izuzetno je važno za unapređenje zdravlja celokupnog organizma, a na taj način se i rizik od srčanih bolesti dvostruko smanjuje", objašnjava dr Vendi Braun.
 

Prema mišljenju stručnjaka, svi odrasli starosti između 19 i 64 godine trebalo bi da budu oko 150 minuta nedeljno fizički aktivni, odnosno pet dana po 30 minuta.
 

   • Izvor
  • kodren.com


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Kako je sve počelo, kako si se zainteresovala za slikarstvo i umetnost? Još u vrtiću sam pokazivala talenat za crtanje kroz razne crteže, stvarane korišćenjem drvenih boja, flomastera. Vaspitačica, pa ...


Vežbe snaga zemalja članica ODKB počele su na jugu Tadžikistana, rekao je za RIA Novosti pukovnik Faridun Mahmalizoda, načelnik pres centra Ministarstva odbrane Tadžikistana. Ranije je komandant C


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, nalaze u prvom stepenu...

Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


Kineska vojska osudila je SAD i Kanadu zbog slanja svojih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, nakon što je Peking izveo vojne vežbe na plaži u obližnjoj provinciji, 


Ostale novosti iz rubrike »