BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Fizička neaktivnost opasnija od gojaznosti

Fizička neaktivnost opasnija od gojaznosti
24.05.2014. god.

Ako već neko vreme odlažete odlazak u teretanu ili na neki trening, možda će vas ovo pokrenuti. Nedostatak fizičke aktivnosti najveći je faktor rizika za srčane bolesti, naročito kod žena starijih od 30 godina.
 

Ukoliko bi se svaka žena nakon 30. godine bavila nekom fizičkom aktivnošću, na taj način bi se moglo spasiti 3.000 života svake godine samo u Australiji, tvrde istraživači.
 

Pripadnicama nežnijeg pola često se govori o uticaju koji fizička aktivnost ima na stas, odnosno na fizički izgled, ali retko se govori o tome da je fizička neaktivnost zapravo opasnija od gojaznosti.
 

Zato, Britanska fondacija za srce upozorava da je najveći faktor rizika za srčane bolesti upravo fizička neaktivnost.
 

Istraživački tim sa univerziteta Kvinslend u Australiji pratio je zdravlje više od 30.000 žena, od kojih su neke rođene 20-ih, 40-ih, a neke 70-ih godina prošlog veka.
 

Prilikom sprovođenja ove studije, rezultati su pokazali da je, pored pušenja, za zdravlje srca najopasnija fizička neaktivnost.
 

Stručnjaci naglašavaju da je važno zapamtiti da postoji nekoliko faktora rizika kada je reč o srčanim bolestima, a to su najčešće: pušenje, gojaznost, visok krvni pritisak i povišen holesterol.

Ukoliko neaktivnost loše deluje na zdravlje srca, to znači i da se obrnut rezultat može postići vežbanjem. Koliko fizičke aktivnosti je dovoljno da bismo uradili nešto dobro za svoje zdravlje?
 

Stručnjaci tvrde minimum 30 minuta dnevno, a poželjno je oko 45 minuta fizičke aktivnosti svakog dana. "Vežbanje u ovom trajanju izuzetno je važno za unapređenje zdravlja celokupnog organizma, a na taj način se i rizik od srčanih bolesti dvostruko smanjuje", objašnjava dr Vendi Braun.
 

Prema mišljenju stručnjaka, svi odrasli starosti između 19 i 64 godine trebalo bi da budu oko 150 minuta nedeljno fizički aktivni, odnosno pet dana po 30 minuta.
 

   • Izvor
  • kodren.com


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Humanitarno udruženje 'Roditeljstvo plus' i JU Narodni univerzitet iz Vranja organizovalo je Humanitarnu radionicu dekupaža.  


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Udeo kineske valute u trgovini između Rusije i Kine se povećao, jer zemlje pojačavaju napore da se odmaknu od američkog dolara kao odgovor na sankcionu politiku Vašingtona, izjavio je...


S obzirom na to da su diplomatski odnosi između Moskve i Brisela na istorijski niskoj tački, Evropska unija bi trebalo da traži nove načine za angažovanje sa Rusijom, te...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Zapad, sa svojim postepenim sankcijama protiv zemlje, "opipava bolne tačke", te da je njihova svrha da ostave ljude bez penzija i plata. ...


Komandant britanskog vazduhoplovstva Majkl Vigston smatra da su kosmičke aktivnosti Rusije i Kine "opasne". Prema njegovim rečima, Moskva i Peking redovno postavljaju satelite u orbite


Ostale novosti iz rubrike »