booking.com
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 25.04.2019. (115. дан у години). До краја године има још 250 дана.

На данашњи дан 25.04. досили су се следећи догађаји:

  • 2002. године - Русија саопштила да су руске трупе убиле Катаба, једног од најтраженијих људи у земљи, чеченског лидера арапског порекла, за којег се сумњало да има блиске везе са Ал Каидом.
  • 1999. године - Авијација НАТО срушила друмско-железнички "Жежељев мост", већ оштећен у три напада претходних дана. Нови Сад тако остао без последњег од три моста на Дунаву.
  • 1945. године - У Сан Франциску је 45 земаља антихитлеровске коалиције, укључујући Југославију, почело оснивачку конференција УН.
  • 1938. године - Умро је српски генерал и војни писац Живко Павловић, члан Српске краљевске академије, учесник оба балканска и Првог светског рата. У Првом балканском рату био је начелник штаба Приморског кора који је опседао Скадар, а у Другом начелник Оперативног одељења српске Врховне команде. У Првом светском рату био је један од најближих сарадника војводе Радомира Путника, а као помоћник начелника штаба Врховне команде руководио је повлачењем српске војске преко Црне Горе и Албаније. На Солунском фронту командовао је 1916. и 1917. Шумадијском дивизијом. Пензионисан је 1923. због неслагања с краљем Александром Карађорђевићем.
  • 1840. године - Рођен је Петар Илич Чајковски, руски композитор и најистакнутији симфоничар 19. века. Компоновао је шест симфонија, концерте за клавир, виолину и оркестар, соло песме и опере: "Евгеније Оњегин", "Пикова дама", балете: "Лабудово језеро", "Успавана лепотица"....
  • 1792. године - Први пут је употребљена гиљотина, справа за погубљење у Француској револуцији. Прва жртва је био Nicolas J. Pelletier,
  • 1765. године - Рођен је српски гуслар Филип Вишњић, најистакнутији српски песник у првој половини 19. века, "Хомер српске епске књижевности". Тај Србин из Босне, слеп од осме године, рано је почео да уз гусле ствара надахнуте песме о борбама за ослобођење од Турака, крстарећи балканским крајевима од Темишвара до Скадра, од Бања Луке до Смедерева. Прикључио се 1809. Првом српском устанку и постао "песник буне". После слома устанка 1813, прешао је у Срем и настанио се у селу Грк (Вишњићево), у којем је остао до смрти 1835. У Срему је 1815. упознао Вука Караџића, који је записао многе његове песме, укључујући "Почетак буне на дахије", "Бој на Мишару", "Кнез Иво Кнежевић", "Смрт Марка Краљевића".
  • 1599. године - Рођен је Оливер Кромвел, енглески војсковођа и државник, најважнија личност Енглеске буржоаске револуције. Кромвел је организовао револуционарну војску којом је поразио краљевске присталице код Марстон Мура и Незбија, а потом је заробио и краља Чарлса I, који је касније осуђен на смрт. Одбивши титулу краља, Кромвел је 1653. постао протектор трију краљевина: Енглеске, Шкотске и Ирске. После његове смрти поново је успостављена монархија.


HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА