Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 06.04.2020. (97. дан у години). До краја године има још 268 дана.

На данашњи дан 06.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1973. године - У Београду је отворена нова зграда Народне библиотеке Србије. Стара зграда изгорела је до темеља у пожару 1941. године.
  • 1941. године - Нацистичка Немачка је у Другом светском рату без објаве рата напала Југославију. Београд je у 6.30h напало 234 бомбардера и 120 ловаца. Већина житеља Београда затечена је на спавању, јер је била недеља. У бомбардовању које је настављено и у наредна два дана погинуло је око 2.500 људи. Уништено је више стотина зграда, међу којима је било и здање Народне библиотеке Србије - установе основане 1832. - са око 300.000 књига, укључујући средњовековне списе непроцењиве културне вредности.
  • 1917. године - САД објављују рат Немачкој и улазе у Први светски рат.
  • 1910. године - На иницијативу српског научника Јована Цвијића, у Београду је основано Српско географско друштво. Циљ друштва био је ширење научно-стручног рада и популарисање знања из области географије и њој сродних наука.
  • 1906. године - Први цртани филм заштићен je ауторским правом.
  • 1876. године - Српска војска је ушла у Смедеревску тврђаву и сменила турски гарнизон. У име кнеза Михаила Обреновића, кључеве тврђаве примио је мајор Љубомир Узун-Мирковић.
  • 1875. године - Рођен је српски филозоф и математичар Бранислав Јеремић, познат као Бранислав Петронијевић, професор Велике школе, потом Београдског универзитета, и члан Српске академије наука и уметности. Тезом "Став разлога" докторирао је филозофију у Лајпцигу. Израдио је оригинални систем, унутар којег је, поред метафизике, размотрио и теорију сазнања и филозофију природе. Метафизичко становиште, које је назвао моноплурализам, развијао је сучељавајући га са с теоријама Баруха де Спинозе, Вилхелма Лајбница и Џорџа Берклија и повезао га са сопственом верзијом "дискретне геометрије", са својом "емпирио-рационалистичком" теоријом сазнања и еволуционистичком филозофијом природе. Писао је на немачком и француском. Дела: "Принципи метафизике" (два тома), "Историја новије филозофије", "Универзална еволуција", "Чланци и студије" (четири свеске), "Емпиријска психологија", "О вредности живота" (са аутобиографијом, објављено постхумно).
  • 1838. године - Умро је српски новинар и публициста Димитрије Давидовић, отац српске штампе. У Бечу је 1813. покренуо "Новине сербске", које су излазиле девет година. Притиснут дуговима, прешао је у Србију, где је до 1829. био секретар кнеза Милоша Обреновића. Био је кратко и министар унутрашњих послова и просвете. По узору на француски и белгијски устав, израдио је либерални Сретењски устав, усвојен у фебруару 1835, који није одговарао кнезу Милошу, јер му је ограничавао власт. Искористивши негодовање апсолутистичке Аустрије, Отоманског царства и Русије поводом таквог устава, кнез га је суспендовао већ у марту 1835, после чега је Давидовић пао у кнежеву немилост.


BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА