BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 23.04.2021. (113. дан у години). До краја године има још 252 дана.

На данашњи дан 23.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1999. године - Тридесетог дана ваздушних напада НАТО-а на Југославију погођена зграда државне телевизије. Погинуло 16, повређено 18 радника. Уништено и више репетитора Радио-телевизије Србије.
  • 1998. године - У Србији, на референдум о страном посредовању у решавању проблема на Косову и Метохији, изашло 73,05 одсто гласача. Против учешћа страних представника изјаснило се њих 94,73 одсто.
  • 1997. године - Председници Русије и Кине Борис Јељцин и Ђијанг Цемин потписали декларацију којом су се успротивили доминацији једне супер-силе у постхладноратовској ери.
  • 1965. године - Лансиран је први совјетски сателит за комуникацију.
  • 1913. године - Главни командант црногорске војске, престолонаследник кнез Данило Петровић, и командант турског Скадарског армијског корпуса, Есад паша Топтани, потписали су у Првом балканском рату споразум о повлачењу турске војске из Скадра и предаји овог града Црногорцима. Према споразуму, турске трупе су истог дана напустиле Скадар, у који су ушле црногорске јединице, свечано дочекане од грађанства. Следећег дана, Есад паша је сачекао на капији Тврђаве кнеза Данила и предао му кључеве Тврђаве. По пашином одласку, кнез Данило је, уз звуке војне музике и испаљен 21 артиљериски плотун, поставио црногорску заставу на Скадарску тврђаву, али су Црногорци 14. маја 1913, у складу са одлуком великих сила, морали да се повуку из Скадра, који је припао новоформираној албанској држави.
  • 1867. године - Рођен је српски политичар и писац Јаша Продановић, члан Српске академије наука и уметности. У краљевини Србији био је министар просвете и министар привреде, а после Другог светског рата - потпредседник Владе ФНРЈ. Као министар привреде, изборио је у Скупштини 1910. усвајање Закона о радњама на основу којег су створене радничке и друге коморе и уведено заштитно радно законодавство. С Љубом Стојановићем основао је 1921. Републиканску странку, коју је предводио до смрти 1948.
  • 1815. године - У Такову су српске старешине одлучиле да подигну Други српски устанак, јер српски народ није више могао да издржи зулум Турака, који су, после слома Првог српског устанка 1813, поново запосели Србију. За вођу устанка изабран је Милош Обреновић. Порта је пожурила да силом угуши устанак, али је Милош и војничким и дипломатским акцијама успео да надвлада аспирације Отоманског царства. Томе је допринела и Русија, која је, после слома Наполеона, била у могућности да изврши притисак на Порту. Турци су пристали на примирје и обећали Србији самоуправу, а потом је Милош Србији постепено изборио статус аутономне кнежевине, а себи достојанство наследног кнеза.
  • 1616. године - Умро је Мигел де Сервантес Сааведра, славни шпански књижевник. Његово најпознатије дело - "Дон Кихот" - најверније одражава пишчеву уметничку генијалност приповедања, креирања дијалога, финог пародирања и ненадмашног, дубоко људског хумора.
  • 1564. године - Рођен је Вилијем Шекспир, централна фигура свеколике енглеске књижевности и један од великана светске књижевности. Осим у плодном драмском стваралаштву, свој геније Шекспир је оваплотио и у сонетној форми: написао је 154 сонета изузетне књижевноуметничке вредности. Широкој читалачкој публици познат је, ипак, првенствено по својим драмским остварењима: комедијама ("Сан летње ноћи", "Млетачки трговац", "Како вам драго"...), трагедијама ("Хамлет", "Магбет", "Отело", "Краљ Лир", "Ромео и Јулија"...) и историјским драмама ("Ричард III", "Хенри IV"...).


BTGport.net - у1
Порфирије нови патријарх СПЦ!

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА