Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 29.05.2020. (150. дан у години). До краја године има још 215 дана.

На данашњи дан 29.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1990. године - Борис Јељцин је изабран за председника Русије.
  • 1985. године - У Бриселу је на фудбалском стадиону "Heysel", у сукобу енглеских и италијанских навијача, 39 лица изгубило живот, а преко 500 је било повређено. Након овог инцидента, енглеским клубовима је следећих пет година било забрањено учешће на европским такмичењима.
  • 1943. године - На Сутјесци се у Другом светском рату део партизанских јединица и Врховни штаб Народноослободилачке војске Југославије пробио из обруча 130.000 немачких, италијанских, бугарских и хрватских војника, који су у Петој непријатељској офанзиви (немачки назив "Операција Шварц") покушали да униште главнину партизанских снага.
  • 1879. године - Рођен је српски писац Коста Абрашевић, раднички песник који је, будући припадник српске социјалдемократије, и поезију схватао као средство за постизање социјалдемократских циљева. Његови уметнички неуобличени стихови - што у првом реду ваља приписати чињеници да је стварао изузетно млад (умро је у 19. години) - прожети су љубављу према трудбеницима. Име Абрашевић носе многа културно-уметничка друштва у Србији. Песме: "Звижди ветре", "Свет је нама отаџбина", "Братство", "Црвена".
  • 1875. године - Рођен је српски писац Светозар Ћоровић, који је у Мостару 1896. с Алексом Шантићем и Јованом Дучићем покренуо лист "Зора", у којем је остварио плодан приповедачки и уреднички рад. Био је међу водећим српским националистима који су предводили акције против окупаторског аустроугарског режима у Босни и Херцеговини. У Првом светском рату је интерниран и потом мобилисан. Отпуштен је пошто је оболео и 1919. је умро. У својим приповеткама, драмама и романима описивао је живот у Херцеговини, пишући непосредно, стилом који се одликује живописношћу и лакоћом казивања. Дела: романи "Стојан Мутикаша", "Женидба Пере Карантана", "Мајчина Султанија", збирке приповедака "У часовима одмора", "Моји познаници", "Брђани", драме "Зулумћар", "Он", "Адам-бег", "Ајша".
  • 1839. године - Успостављени су дипломатски односи између Србије и Велике Британије.
  • 1453. године - Турци су освојили Цариград; тај догађај уједно је означио крај Византијског царства.


BTGport.net - у1
Историјске паралеле

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА