Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 08.04.2020. (99. дан у години). До краја године има још 266 дана.

На данашњи дан 08.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1996. године - Савезна Република Југославија и Бивша Југословенска Република Македонија потписале су споразум о нормализацији односа.
  • 1973. године - Умро је Пабло Пикасо, сликар, вајар, декоратер и керамичар. Почео је као постимпресионист, затим постао родоначелник кубизма, прошао класичну фазу, па се поново вратио кубизму и приближио апстрактној уметности. Необично ингениозан, разноврстан и плодан уметник који је имао велики утицај на светску ликовну уметност.
  • 1861. године - У Сремским Карловцима је под председништвом патријарха Јосифа Рајачића одржан Благовештенски сабор, последњи политички скуп Срба у Угарској. На основу привилегија, добијених од Беча, које су сматране међународним уговорима, затражена је посебна територија за Србе под називом Војводина Српска, с војводом на челу и сопственом администрацијом, али Угарски сабор потом није желео ни да размотри те захтеве. Одржавање Сабора одобрио је аустријски цар Франц Јозеф, али је двор у Бечу Сабор искористио једино да заплаши мађарске феудалце и умањи њихове аспирације. Сабор је ипак значајан за историју Срба у Војводини и српства у целини, јер је изразио идеју јединства српског народа.
  • 1849. године - Рођен је српски сликар Милош Тенковић, зачетник и један од најдаровитијих представника реализма у српском сликарству. Сликарство је учио у Бечу и Минхену, а, по повратку у Београд, све до смрти 1890. био је гимназијски професор. Радио је портрете, мртву природу и пејзаже. Дела: "Продавачица цвећа", "Мајолика", "Аутопортрет", "Пејзаж с кравама", студије, акварели, цртежи.


BTGport.net - у1
Дубаји, за дан државности Србије

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА